środa, 30 stycznia 2013

Ciasto, a w zasadzie ciasteczko, cebulowe.

Wiem, że znowu zapieczone, i znowu z serem, ale kiedy w lodówce pustki, a pogoda nie zachęca do wyjścia po zakupy przepisy jak ten są na wagę złota :)

Poza tym takie mini ciasteczko można zabrać ze sobą i odgrzać w pracy. Albo zjeść na zimno. A jak zostanie, to można też spałaszować na kolację. Ileż możliwości, a żadnych wyrzutów sumienia! Takie ciastka to ja rozumiem ;).


Posiłek tłuszczowy, do spożycia już w I fazie MM.


Ciasto cebulowe
na 4  foremki


Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 żółtka jaja kurzego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 200 g startego sera gruyere
  • 8-10 małych cebul
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek






Cebulę obrać i pokroić w plasterki.

Oliwę z oliwek rozgrzać na nieprzywierającej patelni i na małym ogniu zeszklić na niej cebulę. Następnie duszoną cebulę wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć.

W misce roztrzepać jajo z żółtkiem, serem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do mieszanki dosypać połowę cebuli i całość wlać do miseczek. Na wierzchu ułożyć pozostałą cebulę.

Zapiekać 30-35 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.


Podawać na ciepło lub zimno z mieszanką ulubionych sałat.




niedziela, 20 stycznia 2013

Krem z brokułów z orzechami.

W tak mroźne ostatnio dni warto ogrzać dłonie na kubku gorrrącej zupy.

Ten bardzo tradycyjny krem z brokułów, podajemy nietypowo, bo z orzechami włoskimi. Jest bardzo sycący, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść więcej niż tylko jedną miseczkę- na pewno nie pójdzie w boczki ;)

Przyznam nieskromnie- przepyszny! 


Posiłek tłuszczowy, do spożycia już w I fazie MM.



Zupa-krem z brokułów
porcja na 4 miseczki


Składniki:

  • 500 ml wywaru warzywnego (najlepiej domowego, a nie z kostki)
  • 500g brokułów
  • 1 duża cebula
  • 50g pieczarek
  • 100 ml śmietany sojowej, lub 18%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka oliwy z oliwek



Cebulę obieramy i drobno siekamy, a pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Brokuły umyć i rozdzielić na mniejsze różyczki.

W wysokim rondlu podgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę i pieczarki i podsmażać przez jedną, dwie minuty. Dodać brokuły, zalać wywarem warzywnym i gotować przez 5 minut.  Ściągnąć z palnika.




 Całość dokładnie zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Zupa jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przed podaniem posypać startą gałką muszkatołową i orzechami włoskimi.





sobota, 19 stycznia 2013

Ciasto jarzynowe

To jedna z moich ulubionych zapiekanek- jest tu dużo warzyw i sera :)

Z podanej porcji otrzymamy jedno duże ciasto. Swoją porcję często dzielę na pół i zjadam na obiad i kolację- jest tak sycące!





 Ciasto jarzynowe
dla 2-3 osób


Składniki:

  • cukinia pokrojona w cienkie paseczki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • por pokrojony w cienkie talarki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 100 g pokrojonych w cienkie paski pieczarek
masa
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • łyżka drobno posiekanych ziół: tymianek, oregano, rozmaryn, natka pietruszki lub nać selera
  • sól, pieprz
  • 100g startego żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu




Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.

Naczynie żaroodporne natłuścić odrobiną oliwy z oliwek. Na dnie ułożyć plasterki cukinii. 

Na patelni rozgrzać resztę oliwy i podsmażyć na niej czosnek, pora, grzyby i paprykę. Podsmażone warzywa ułożyć na plasterkach cukinii.

W misce roztrzepać jaja ze śmietaną i połową startego sera. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Mieszanką jaj i śmietany polać warzywa w naczyniu żaroodpornym i posypać resztą sera.

Piec przez mniej więcej 30 minut.

Zamiast na plasterkach cukinii, potrawę można przyrządzić na plasterkach bakłażanów, najlepiej wcześniej podpieczonych w piekarniku przez 15-20 minut.



poniedziałek, 14 stycznia 2013

Bakłażany faszerowane pieczarkami


Pieczarka- przez wielu niedoceniana, choć jest częstym gościem na stole przeciętnego Polaka. I dobrze, bo w tym małym grzybku zawartych jest wiele wartości odżywczych!

Pieczarki są nie tylko małokaloryczne i nie zawierają cholesterolu, ale mają też sporo białka przy niewielkiej ilości tłuszczów, oraz witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz metabolizm. Pieczarki charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika (aż 8g/100 g produktu!).

Można je smażyć, grillować, dusić, gotować i marynować. Nic, tylko wcinać- bez wyrzutów sumienia :)





Bakłażany faszerowane pieczarkami
dla 2 osób


Składniki:

  • 3 bakłażany średniej wielkości
  • 200g pieczarek
  • 50g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
  • 1/2 łyżki suszonej mięty (lub 1 świeżej)
  • 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki (lub 1 świeżej)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz








Piekarnik nagrzać do 210 stopni Celsjusza.

Bakłażany przekroić wzdłuż na połowę. Nożem oddzielić miąższ, wyciągnąć i pokroić w kostkę. W misce skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, a następnie spowrotem włożyć do połówek bakłażana. Zapiekać pół godziny na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.






Pieczarki obrać i drobno pokroić. W wysokim rondelku podgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć pieczarki.

Podpieczone bakłażany z miąższem wyciągnąć z piekarnika. Miąższ wyłożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać do pieczarek i podgrzewać razem przez około 3 minuty. Rondel ściągnąć z palnika, dodać oliwki, czosnek i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem.

Bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, nafaszerować pieczarkową masą i zapiekać 15 minut.

Podawać na ciepło, najlepiej z mieszanką sałat i sosem vinaigrette.








czwartek, 10 stycznia 2013

Dietetyczne quiche z porami i szynką parmeńską.


Oryginalna nazwa tego dania to Quiche z porami. To zdecydowanie bardziej dietetyczna wersja tej popularnej tarty, bo nie ma tu kruchego ciasta. Jest za to śmietanowo-jajeczna masa, por i nie byle jaka szynka, bo parmeńska. 

To danie jest niezwykle proste i nie potrzebuje żadnych wyszukanych dodatków. Najlepiej smakuje z mieszanką dowolnych sałat polanych sosem vinaigrette. 

Posiłek tłuszczowy, I faza MM.

Przepis zaczerpnięty z książki M. Montignac Schudnij z Montignakiem. 





Dietetyczne quiche z porami i szynką parmeńską
porcja dla 2 osób (tarta 23 cm)


Składniki:

  • 400g pora, białe części
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 200g żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 300g śmietany 12%
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz





Pora oczyścić, umyć i pokroić na talarki o szerokości 2 cm. Gotować na parze około 20 minut. Odsączyć na sitku.

Kawałki szynki krótko przysmażyć na rozgrzanej patelni.

Na nieprzywierającej patelni podgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Dodać pora i krótko razem podgrzewać.

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztrzepać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żółty ser zetrzeć i wsypać do masy. Dobrze wymieszać.

Na dno formy natłuszczonej lekko oliwą wsypać cebulę z porami. Zalać śmietanowo- jajeczną masą i dobrze rozprowadzić ją po formie. Na całości równomiernie rozłożyć szynkę.

Zapiekać około 40 minut w 160-180 stopniach Celsjusza.











środa, 9 stycznia 2013

Musztardowy łosoś z piekarnika.

Dzisiaj przepis na łososia pod pyszną, musztardowo- koperkową kołderką. Dla mnie to klasyk :)

Nie znoszę zapachu smażonej ryby, dlatego zawsze zapiekam, lub gotuję ją na parze. Dzięki temu ryba zachowuje swój delikatny smak. Jest to szczególnie istotne w przypadku łososia, dlatego ważne, by mądrze dobierać do niego dodatki. 

Dlatego tak bardzo lubię to danie.
Delikatnie kwaskowaty smak musztardy świetnie komponuje się z subtelnym w smaku mięsem łososia. 
Smacznego :)

Posiłek tłuszczowy. Można spożyć w I fazie MM.


Łosoś w sosie musztardowym.


Składniki:

  • 300 g świeżego łososia
  • pęczek koperku
  • duża łyżka musztardy francuskiej (takiej z widocznymi ziarnami gorczycy)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek (+1 łyżka do natłuszczenia naczynia żaroodpornego)
  • cytryna
  • sól pieprz

Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać koperkiem. Rybę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego natłuszczonego oliwą. 

W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z musztardą do uzyskania ładnej, jednolitej konsystencji. Polać łososia i zapiekać 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Podawać z przygotowaną na parze fasolką szparagową, brokułami lub dowolną sałatką.













niedziela, 6 stycznia 2013

Lekka sałatka z dzikim ryżem- na wynos

Wiele osób wraz z nadejściem Nowego Roku postanawia się wziąć za siebie i zmienić swoje nawyki żywieniowe aby, mówiąc oględnie, lepiej czuć się w swoim ciele. 

Na drodze do realizacji tak ambitnego celu często staje brutalna rzeczywistość. Wiele z nas nie ma czasu na przyrządzanie lekkich potraw z wyprzedzeniem tak, by można je bez problemu zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Często też nie ma możliwości, aby odgrzać takie domowe danie "na wynos". Pozostaje więc jeść sałatki. Tu, wbrew pozorom, mamy duże pole do popisu :)

Ta sałatka, dzięki dzikiemu ryżowi, który zawiera dużo błonnika, daje uczucie sytości na naprawdę długo. Poza tym znajdziecie tu migdały, więc jest co chrupać- i nie jest to zielona sałata ;)



Sałatka z dzikim ryżem i migdałami
dla 2 osób


Składniki:

  • woreczek dzikiego ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 seler naciowy
  • 2 małe czerwone cebule (lub 1 większa)
  • pół szklanki migdałów w płatkach
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • sól, pieprz



Dziki ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (zajmuje to od 30- 40 minut). 

Seler naciowy i cebule obierz i drobno pokrój. Paprykę pokrój w cienkie paski. Ugotowany ryż, seler naciowy, cebule, paprykę i migdały wsyp razem do misy i wymieszaj.





Do 2 łyżek octu winnego wsyp dwie szczypty soli i odrobinę pieprzu- zamieszaj. Dolej oliwę z oliwek i wymieszaj do połączenia się składników. Sos wlej do sałatki i całość dobrze wymieszaj.







czwartek, 3 stycznia 2013

Bakłażany zapiekane z pomidorami, parmezanem i otrębami.

Lekkich kolacji ciąg dalszy!

Niby prawie same warzywka, troszkę parmezanu i otrębów a po zjedzeniu tych paru krążków czuję się bardzo najedzona. Czyli rozwiązanie idealne, kiedy cierpi się na chroniczne wieczorne podjadanie z lodówki :)

Warzywa na kolację to na prawdę dobra opcja dla tych wszystkich, którzy jak ja lubią wieczorem coś pogryzać- niekoniecznie w małych ilościach. A jeśli dodam, że to przygotowanie tego dania zajmuje 10 minut? Chyba się skusicie :)

Dla Montignacowców: Posiłek tłuszczowy, do spożycia w I fazie MM.






Bakłażany zapiekane z pomidorami, parmezanem i otrębami.
dla 2 osób


Składniki:
  • 8 krążków bakłażana o grubości 1-2 cm
  • 8 plastrów pomidora
  • parmezan, świeżo tarty lub krojony w cienkie plasterki
  • suszona bazylia
  • otręby owsiane
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • garść rukoli








Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza.
Plastry bakłażana gotuj na parze przez 3 minuty. Odsącz i rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy plaster posmaruj z góry niewielką ilością oliwy z oliwek, a następnie posól, popieprz i posyp suszoną bazylią.






 Na każdym plastrze bakłażana ułóż plaster pomidora. Następnie każdy pomidor przykryj warstwą startego parmezanu (lub najlepiej pokrojonego w cienkie plasterki). Całość oprósz otrębami. Zapiekaj nie dłużej niż 5 minut. 

Podawaj na ciepło, okraszone rukolą.