wtorek, 26 lutego 2013

Cukinia z mozzarellą- lekkich kolacji cz. 5

Wracam z pomysłem na kolację dla wszystkich wieczornych łasuchów :) Coś na szybko i na ciepło- idealne kiedy w brzuszku i lodówce pustki ;) Wiem, że przepisy na takie kolacje po długim dniu są na wagę złota.

Montignacowcy- to posiłek tłuszczowy, faza I.


Mozzarella z cukinią po francusku
na 2 porcje


Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • pół kulki mozzarelli (około 70 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka ziół prowansalskich

Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy w plastry o grubości palca.
Na patelni grillowej lekko natłuszczonej oliwą cukinię podsmażamy do miękkości. 

Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz dobrze wymieszać.


 Plastry cukinii układać na talerzu przekładając mozzarellą. Całość polać sosem, a następnie posypać ziołami prowansalskimi.




sobota, 23 lutego 2013

Gryczane naleśniki ze szpinakiem i fetą.

Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę kocham naleśniki. Chyba nawet bardziej niż czekoladę :) O połączeniu naleśniki + czekolada wolę nawet nie myśleć...

Już od dawna przygotowywałam się do zamieszczenia przepisu na naleśniki z mąki gryczanej. Dotychczas jednak z patelni znikały w takim tempie, że nie byłam w stanie ich sfotografować. Nie dość, że pyszne, to zdrowe i dietetyczne.

Dzisiaj w wersji wytrawnej- obiadowej, jednak z chudym twarogiem posłodzonym syropem z agawy, albo z dżemem słodzonym fruktozą takie naleśniki to świetny pomysł na dietetyczne śniadanie.


W diecie MM naleśniki z wytrawnym farszem (np. szpinakiem i fetą) lub na słodko spożywamy w ramach II fazy.



Naleśniki z mąki gryczanej ze szpinakiem i fetą.
około 6 naleśniki



Składniki:

na ciasto naleśnikowe:
  • 75 g mąki gryczanej
  • 2 jaja kurze- wiejskie lub ekologiczne
  • 250 ml odtłuszczonego mleka lub wody
  • szczypta soli
farsz:
  • 400 g szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z wytłoczyn



Ciasto na naleśniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut.

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Razem z cebulą i czosnkiem podsmażać na patelni na łyżce oliwy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojony ser feta, dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Na nieprzywierającej patelni, na małym ogniu (mąka gryczana szybko się przypala) smażymy cieniutkie naleśniki. Zawijamy z farszem i podajemy na ciepło. 

Uwaga- bardzo sycące! :)








czwartek, 21 lutego 2013

Czerwony tuńczyk na makaronie.

Jestem pewna, że wiele z Was dobrze zna to danie. Jest bajecznie proste, a przygotowanie go zajmuje około 7 minut!

Zachęcam Was do podawania tego dania z makaronem orkiszowym, który dzięki swojemu łagodnemu smakowi nie gryzie się z dosyć ostrym i lekko kwaskowatym sosem. Ponadto orkisz posiada wiele niezbędnych wartości odżywczych i co ważne- jest lekkostrawny. Może stanowić ciekawą alternatywę dla pełnoziarnistego makaronu ze zwykłej mąki pszenicznej.



Tuńczyk w czerwonym sosie z makaronem
dla 2 osób
Składniki:
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu wstążki (ja użyłam orkiszowego)
  • 250 g (dwie puszki) tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Cebulę drobno posiekać i na patelni zeszklić na łyżce oliwy. Następnie dodać tuńczyka razem z zalewą i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podgrzewać mieszając do odparowania wody. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Makaron z tuńczykiem podawać na ciepło.




środa, 13 lutego 2013

Brązowy ryż z morelami w curry

Dzisiaj rozgrzewające danie dla zmarzluchów :)

Bardzo bezmięsnie zrobiło się ostatnio na blogu- obiecuję poprawę. Mam w planach nawet jakiś przepis "na słodko", na razie jednak musicie zadowolić się słodkimi morelami z ryżem ;)

Przygotowanie tego dania jest nieco czasochłonne, natomiast przez większość czasu gotuje, a w zasadzie piecze się, samo. Świetnie rozgrzewa, a w moim przypadku również zaspokaja niepohamowaną ostatnio ochotę na węglowodany i "coś słodkiego".

Chciałam również bardzo podziękować wszystkim za te pierwsze 10 000 odwiedzin :)




Brązowy ryż z morelami w curry
dla 2 osób



Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • cebula średniej wielkości, pokrojona w plasterki
  • ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
  • 8 suszonych moreli, pokrojonych w plasterki
  • 3 łyżeczki curry
  • 3/4 szklanki brązowego ryżu basmati
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku



Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

W wysokim rondelku podgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę z czosnkiem przez 5 minut, na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.
Włożyć morele i całość smażyć 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodać curry i smażyć razem przez kolejne 3 minuty, następnie wsypać ryż i mieszając znów podsmażyć przez około 3 minuty.
Do ryżu wlać wodę, dodać sok z cytryny i tymianek z pieprzem. Wymieszać i całość wlać do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem przez około 35-45 minut, aż ryż wchłonie całą wodę, ale nie będzie rozgotowany.





czwartek, 7 lutego 2013

Serowa lasagne w sosie pomidorowym.

Jejku jakie to dobre! Solidna porcja sera, makaron domowej roboty i aromatyczny sos pomidorowy. Taka lasagne jest zdrowa i ma niski indeks glikemiczny- czego chcieć więcej?



Serowa lasagne w sosie pomidorowym
dla 2 osób




Składniki:
  • 4 płaty lasagne z mąki z pełnego przemiału (przepis na makaron znajdziecie tutaj)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 5 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, obranego i poszatkowanego
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki suszonego cząbru
  • sól, pieprz
farsz:
  • małe jajko, roztrzepane
  • jedno duże jajo ugotowane na twardo i drobno posiekane
  • 100 g sera mozarella o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 25 g dowolnego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 20 g startego parmezanu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki






Płaty gotować w osolonej wodzie 12 minut.

W tym samym czasie w rondlu podgrzać oliwę i smażyć cebulę, pieczarki, seler i czosnek do miękkości. Wlać przecier pomidorowy z przyprawami, dokładnie zamieszać i gotować pod przykryciem i na małym ogniu przez około 10 minut. 

Piekarnik podgrzać do 180 stopni.

Składniki farszu dobrze wymieszać w misce. Ugotowane płaty lasagne przelać zimną wodą, odsączyć. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować połowę sosu pomidorowego, na nim ułożyć obok siebie pierwsze dwa płaty. Na nich ułożyć farsz i przykryć pozostałymi płatami. całość polać resztą sosu pomidorowego.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut. Przed podaniem odstawić na 5 minut.





wtorek, 5 lutego 2013

Roladki z indyka i prosciutto.

W moim domu rodzinnym rolady jada się praktycznie co weekend. Z boczkiem, ogórkiem, papryką konserwową, w gęstym, kremowym sosie.  To zdecydowanie bardziej dietetyczna,  a przede wszystkim zdrowa, wersja. Mam nadzieję, że taka rolada light przypadnie do gustu nie tylko ślązakom.

Według mnie pięknie prezentuje się na talerzu- szczególnie w wersji "migdałowej" :)


Posiłek tłuszczowy. Rolada w panierce z parmezanu nadaje się do spożycia w I fazie MM, natomiast z migdałami w II.



Roladki z indyka i prosciutto
dla 2 osób


Składniki:

  • 2 sznycle z indyka po 80-100 g każdy
  • 2 plastry prosciutto
  • 30g gorgonzoli
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka sosu worcester
  • 1 jajko
  • 40 g parmezanu (I faza MM) lub płatków migdałowych (II faza MM)





Sznycle roztłuc przy pomocy szerokiego noża. 

Jogurt i sos wymieszać w miseczce. Mieszanką posmarować sznycle z jednej strony, a następnie ułożyć po plasterku szynki.Gorgonzolę rozgnieść widelcem i rozprowadzić po szynce.Całość zawinąć i zwinąć nitką, albo spiąć wykałaczką. 

W miseczce roztrzepać jajko i obtoczyć w nim roladki. Następnie obtoczyć w parmezanie, lub w połowie płatków migdałowych.

Smażyć 4-5 minut z każdej strony. Podawać na ciepło (jeśli przygotowujesz wersję z migdałami to obsyp roladki resztą migdałów), najlepiej z pomidorami w balsamicznym vinaigrette.



niedziela, 3 lutego 2013

Ryż z bardzo zielonym sosem.

Obawiam się, że to danie nie spotka się z entuzjazmem panów. Jest tu dużo zielonego, no i wiem... wygląda dosć papkowato. Ale to jest na prawdę dobre!

Z niecierpliwością oczekuję wiosny, a to danie jest właśnie takie wiosenne, lekkie i świetnie sprawdzi się w ciepłe dni, kiedy nie mamy ochoty na nic smażonego. Obiecuję jednak, ze porcja jest godna i bardzo sycąca. Głodni na pewno nie będziecie :)





Ryż z zielonym sosem
dla 2 osób




Składniki

  • 1 mała cebula dymka
  • łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 200 g ryżu pełnoziarnistego
na sos:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g brokułów
  • 200 g kalafiora
  • 250 ml wody
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa





Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i odcedzić. Dymkę posiekać i wraz z natką pietruszki dodać do ugotowanego ryżu. Całość wymieszać.

Brokuły i kalafior zblanszować. Na bok odłożyć po dwie różyczki, resztę pokroić.

Seler naciowy obrać, pokroić w paski. Cebulę i por pokroić w plastry. Ząbek czosnku obrać i posiekać. Seler, cebulę, por i czosnek gotować w wodzie na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dosypać pokrojone brokuły i kalafior i całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wsypać resztę kalafiora i brokułów i wymieszać.

Ryż z sosem podawać na gorąco.