sobota, 16 marca 2013

Dietetyczne muffiny.

Muffiny na deser, na kryzys, albo jak u mnie- na urodziny.

Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo słodkie, a przy tym zdrowe i dietetyczne.
Najlepsze świeże, jeszcze ciepłe :)


Foremki- Beetlebits. Szukajcie na facebooku lub stronie.



Dietetyczne muffiny.
na około 16 babeczek



Składniki:

  • 300g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 70g stewii w proszku
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml odtłuszczonego mleka
  • 100 ml chudej śmietany
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 1 laska wanilii
  • opcjonalnie- ulubione suszone owoce, np. morele- pokrojone w mniejsze kawałeczki.




W naczyniu wymieszać mąkę, oliwę z oliwek, stewię i sodę. Dodać mleko, śmietanę, jaja, żółtko i miąższ z laski wanilii. Całość wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto wlać do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości.

Jeżeli używasz suszonych owoce, to dodaj je do ciasta w foremkach.

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.






wtorek, 12 marca 2013

Kurczak w parmezanie

Dzisiaj pomysł na kurczaka, który daje dużą swobodę jeżeli chodzi o pałaszowanie :) A do tego jest taaaaaki serowy!

Można go jeść na zimno i pogryzać w czasie lunchu lub podawać z warzywami na ciepło w ramach obiadu. 
Jednak uwaga- przy takiej ilości parmezanu, zbyt duża fantazja przy użyciu solniczki może Was... słono kosztować ;)

Posiłek tłuszczowy, do spożycia w I fazie MM.

Przepis zaczerpnięty z książki Schudnij z Montignakiem M. Montignac.



Kurczak w parmezanie

dla 2 osób


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 80g naturalnego jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 100 g parmezanu
  • sól morska, pieprz

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.

Piersi z kurczaka umyć i pokroić na kawałki wielkości 2-4 cm. Posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem.

Do miski wlać 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać jogurt, wyciśnięty czosnek i całość wymieszać trzepaczką.  Włożyć kawałki kurczaka i wymieszać. 

Parmezan zetrzeć i obtoczyć w nim kawałki piersi.

Formę lekko natłuścić oliwą i ułożyć koło siebie kawałki kurczaka w parmezanie. Całość posypać resztą sera.

Piec około 15-20 minut.




czwartek, 7 marca 2013

Granatowy koktajl.

Nie ważne co i w jakich ilościach zjem na śniadanie- około 9.30 zawsze robię się głodna. Mój organizm przyzwyczaił się do drugich śniadań i teraz nie ma zmiłuj- o wpół do dziesiątej zawsze dopomina się o swoje uciążliwym burczeniem w brzuchu.

Moje drugie śniadanie to z reguły również posiłek po treningu, dlatego dbam o to, by jednak nie była to kanapka, ale raczej coś lekkiego.  Taki jest właśnie mleczno- granatowy koktajl. Oprócz mleka, jogurtu i granatu znajdziecie w nim siemię lniane i płatki owsiane. Taki koktajl jest bardzo pożywny, sycący i niesamowicie zdrowy.




Śliczne słomki w gwiazdki, które widzicie na zdjęciach pochodzą z nowo otwartego w Krakowie sklepu Beetlebits. Znajdziecie w nim oryginalne i absolutnie urocze akcesoria cukiernicze i kuchenne jak papilotki do babeczek, formy i foremki do ciast i pralinek, wałki, fartuszki, posypki, brokaty i wiele, wiele innych. Sklep znajduje się przy ul. Floriańskiej 24, w oficynie. Beetlebits możecie też polubić na facebook'u, albo odwiedzić stronę internetową.




Mleczno-granatowy koktajl


2 porcje po 250 ml.


Składniki:
  • pestki i sok z 1 granatu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • pół szklanki mleka
  • 150g jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu (u mnie 1%)





 Siemię lniane przygotować według uznania. Ja zalałam letnią wodą, przykryłam i odstawiłam na 15 minut, a następnie odsączyłam.

Wszystkie składniki razem zmiksować i wstawić na pół godziny do lodówki. Podawać schłodzony.

Dobrym pomysłem jest posypanie koktajlu niezmiksowanymi pestkami granatu, które przyjemnie chrupią :)