środa, 24 lipca 2013

Pasta ze szpinakiem, że mucha nie siada!

Wariacji na temat makaronu nigdy nie za wiele! :)

Ponieważ lato robi się co raz bardziej upalne, to na jakiś czas lepiej dać sobie spokój z ciężkimi, tłustymi sosami. Przepis na sos poniżej zawiera minimalną ilość oliwy, jest za to chudy twaróg i dobrze doprawiony, soczysty szpinak. Makaron idealny na letni obiad. 




Makaron ze szpinakiem
dla 2 osób

Składniki:
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu (przepis)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku ( lub więcej, jeśli lubicie :))
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 80g chudego twarogu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ewentualnie gałka muszkatołowa

Szpinak dokładnie wypłukać, listki pozbawić ogonków. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak i czosnek i podsmażać, aż szpinak straci objętość. Całość podsmażać przez około 3 minuty, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Wyłączyć palnik i dodać pokruszony ser. Całość wymieszać i doprawić do smaku gałką muszkatołową.






środa, 17 lipca 2013

Lekka sałatka z pomarańczy i migdałów


Lato w pełni. Wróciły ciepłe i słoneczne dni, a wraz z nimi ochota na lekkie obiady- najlepiej sałatki!

Można je przyrządzić wcześniej, nie trzeba odgrzewać. Wystarczy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą, a potem spałaszować kiedy i gdzie się chce. 

Podczas upałów najlepiej smakują te z lodówki, z zimnymi owocami i lekkim, kwaskowatym dressingiem. 
Moja faworytka? Przepis znajdziecie poniżej :)


 Sałatka z pomarańczy i migdałów
dla 2 osób

Składniki:
  • 2 słodkie pomarańcze
  • 30 g migdałów
  • seler naciowy (2-3 łodygi z liśćmi)
  • garść rukoli
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Pomarańcze obieramy ze skórki. Z połowy jednej pomarańczy wyciskamy sok i odstawiamy. Resztę pomarańczy obieramy z błonek, wyciągając sam miąższ. Obrane pomarańcze wkładamy do miski. 

Seler naciowy myjemy. Listki odrywamy i grubo siekamy. Łodygi obieramy i również siekamy, tym razem drobno. Liście i łodygi wrzucamy do miski.

Do pomarańczy i selera dodajemy umytą rukolę. Polewamy sokiem z pomarańczy i sokiem z cytryny, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy oliwę. Całość mieszamy.

Migdały prażymy na patelni, a następnie grubo siekamy. Tak przygotowanymi migdałami posypujemy sałatkę.