środa, 24 lipca 2013

Pasta ze szpinakiem, że mucha nie siada!

Wariacji na temat makaronu nigdy nie za wiele! :)

Ponieważ lato robi się co raz bardziej upalne, to na jakiś czas lepiej dać sobie spokój z ciężkimi, tłustymi sosami. Przepis na sos poniżej zawiera minimalną ilość oliwy, jest za to chudy twaróg i dobrze doprawiony, soczysty szpinak. Makaron idealny na letni obiad. 




Makaron ze szpinakiem
dla 2 osób

Składniki:
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu (przepis)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku ( lub więcej, jeśli lubicie :))
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 80g chudego twarogu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ewentualnie gałka muszkatołowa

Szpinak dokładnie wypłukać, listki pozbawić ogonków. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak i czosnek i podsmażać, aż szpinak straci objętość. Całość podsmażać przez około 3 minuty, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Wyłączyć palnik i dodać pokruszony ser. Całość wymieszać i doprawić do smaku gałką muszkatołową.






2 komentarze:

  1. super pomysl ;) szpinak z twarogiem fajnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak więc napewno skorzystam z przepisu. Zdjęcia wszystkich Pani potraw robią niesamowite wrażenie. Najbardziej podoba mi się ta mucha w tytule i w tle:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń