środa, 10 kwietnia 2013

Quinoa curry.

A oto kolejna wariacja na temat curry- tym razem z quinoa, chociaż możecie użyć każdego innego rodzaju ziarna lub ryżu.

Komosa ryżowa (quinoa) jest starym rodzajem ziarna, które wywodzi się z Peru, gdzie używane było przez Indian. Indeks glikemiczny quinoa wynosi 35, więc można z niego przygotowywać także posiłki tłuszczowe w I fazie metody Montignac.




Quinoa curry
dla 2 osób


Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 młody por, pokrojony w cienkie talarki
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki curry
  • 1cm korzenia imbiru, startego
  • 200g quinoa
  • 1/2 małej cukinii, pokrojonej na cienkie kawałki
  • 1/2 litra rosołu warzywnego
opcjonalnie:
  • łyżka drobno posiekanej kolendry
  • garść drobno posiekanych orzechów nerkowca

W wysokim rondu podgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej czosnek, cebulę i por. Dodać curry, imbir i na małym ogniu smażyć jeszcze przez chwilę.

Do rondelka wsypać quinoa i cukinię, całość dokładnie wymieszać. Wlać bulion warzywny, wymieszać, zagotować.

Zmniejszyć ogień i gotować quinoa przez około 10-12 minut pod przykryciem. Podawać na ciepło. Można posypać kolendrą i orzechami.






2 komentarze:

  1. Super :) akurat niedawno kupiłam kilogram komosy, wiec szukam różnych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń