Komosa ryżowa (quinoa) jest starym rodzajem ziarna, które wywodzi się z Peru, gdzie używane było przez Indian. Indeks glikemiczny quinoa wynosi 35, więc można z niego przygotowywać także posiłki tłuszczowe w I fazie metody Montignac.
Quinoa curry
dla 2 osób
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 młody por, pokrojony w cienkie talarki
- ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki curry
- 1cm korzenia imbiru, startego
- 200g quinoa
- 1/2 małej cukinii, pokrojonej na cienkie kawałki
- 1/2 litra rosołu warzywnego
opcjonalnie:
- łyżka drobno posiekanej kolendry
- garść drobno posiekanych orzechów nerkowca
W wysokim rondu podgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej czosnek, cebulę i por. Dodać curry, imbir i na małym ogniu smażyć jeszcze przez chwilę.
Do rondelka wsypać quinoa i cukinię, całość dokładnie wymieszać. Wlać bulion warzywny, wymieszać, zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować quinoa przez około 10-12 minut pod przykryciem. Podawać na ciepło. Można posypać kolendrą i orzechami.
Super :) akurat niedawno kupiłam kilogram komosy, wiec szukam różnych inspiracji :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuń