piątek, 16 listopada 2012

Kurczak lekki jak piórko- na kolację!

Czy kolacja musi być nudna? 

 Zwykle to obiad albo śniadanie traktujemy jako posiłek, który ma spełniać nasze kulinarne zachcianki. Kolację często pomijamy, bo nie mamy na nią pomysłu. Albo wręcz przeciwnie- objadamy się tym, na co tylko mamy ochotę po ciężkim i długim dniu. Dla dbających o linię pora kolacji to prawdziwa walka ze samym sobą!

Mając na uwadze swoje zdrowie, ale również i spokojny sen, kolacja powinna być lekka. Najlepiej jeśli składałaby się z porcji warzyw i dobrej jakości białka. I to wcale nie musi być jogurt zagryzany marchewką!

To danie tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można je również przyrządzić na lunch czy obiad i zabrać ze sobą do pracy albo na uczelnię. 

Możecie być pewni, że pomysły na pyszne i lekkie kolacje będą pojawiały się tutaj częściej. A oto pierwszy z nich!

Ten posiłek traktujemy jako danie tłuszczowe w I i II fazie MM.



Gorgonzola i soczysty kurczak na cukinii duszonej z miętą

na jedną porcję (jak na zdjęciu)

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • jedna mała cukinia, ok. 100 g
  • jedna mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 30 g sera gorgonzola
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka suszonej mięty
  • sól, pieprz





Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Posolić, popieprzyć i gotować na parze około 15 minut (albo usmażyć na patelni, jeśli wolicie).

W międzyczasie cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić w wysokim rondelku na łyżce oliwy. Cukinię pokroić w kostkę i wsypać do rondla. Całość posolić i popieprzyć. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Po upływie połowy czasu wsypać miętę i wymieszać.

Na dnie talerza ułożyć cukinię, na to kurczaka. Całość posypać okruszkami gorgonzoli.





1 komentarz: