środa, 28 listopada 2012

Kotleciki z tofu na sposób włoski- kolacje cz. 3

Te malutkie cuda dużo lepiej smakują niż wyglądają. Jeżeli lubicie potrawy o silnym ziołowo- czosnkowym aromacie to tymi kotlecikami będziecie zachwyceni .

Można je podać na obiad, ale są również ciekawą, a przede wszystkim lekką, opcją na ciepłą kolację. Nie smaży się ich, a zapieka. Można je podać z dowolną sałatką, ze szpinakiem, warzywami na parze albo pogryzać solo.


Mnie bardzo smakują z kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina. W ramach małego odstępstwa od diety, oczywiście :)

Przepis pochodzi z książki Smacznie i zdrowo Michela Montignac.
Kotleciki spożywamy w ramach posiłku tłuszczowego w I fazie MM.




Kotleciki z tofu na sposób włoski

dla 2 osób (10 małych kotlecików)

Składniki:

  • 250 g twardego tofu, odsączonego
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/4 szklanki suszonej natki pietruszki (albo świeżej, drobno posiekanej)
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • dwa ząbki czosnku, drobno posiekane
  • dwie małe cebule, drobno posiekane
  • 2 jaja





Wszystkie składniki oprócz jajek dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj jajka z resztą składników. Uformuj kotlety, a następnie ułóż je w lekko natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj przez 10-15 minut, aż kotleciki się przyrumienią. Podawaj na ciepło.



1 komentarz: