niedziela, 2 grudnia 2012

Orientalne szaszłyki drobiowe

Szaszłyki- danie banalnie proste. Uwielbiane przez wszystkich miłośników grilla. Wystarczy pokroić trochę kurczaka i warzyw, nadziać na patyczek i jest!

Ja proponuję Wam dziś wersję zapiekaną i na sposób orientalny. Sos tamari nie jest tutaj konieczny, nada się każdy sos sojowy, jednak dzięki tamari mdłe mięso kurczaka będzie miało bardziej wyrazisty smak.

Danie lekkie, proste i kolorowe. No i można jeść palcami! :)

Posiłek tłuszczowy, do spożycia w I fazie MM.






Orientalne szaszłyki drobiowe


dla 2 osób (8 szaszłyków)


Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 3 średniej wielkości cebule, pokrojone w ćwiartki
  • 2 średnie czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 główka kapusty pekińskiej, pokrojonej w kawałki

na marynatę:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu tamari (albo dowolnego sojowego)
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
  • łyżeczka tymianku



W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Do miski włóż kurczaka i odstaw do lodówki na około 3 godziny.



Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian mięso, paprykę, cebulę i kapustę. 

Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 15 minut, obracając i smarując je marynatą podczas pieczenia. 








4 komentarze:

  1. Świetna przekąska lub lekki obiad :) Danie przywodzące na myśl lato...

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne i zdrowe;) świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam szaszłyki za ich prostotę i nieograniczone możliwości komponowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szaszłyki zawsze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń