Szaszłyki- danie banalnie proste. Uwielbiane przez wszystkich miłośników grilla. Wystarczy pokroić trochę kurczaka i warzyw, nadziać na patyczek i jest!
Ja proponuję Wam dziś wersję zapiekaną i na sposób orientalny. Sos tamari nie jest tutaj konieczny, nada się każdy sos sojowy, jednak dzięki tamari mdłe mięso kurczaka będzie miało bardziej wyrazisty smak.
Danie lekkie, proste i kolorowe. No i można jeść palcami! :)
Posiłek tłuszczowy, do spożycia w I fazie MM.
Orientalne szaszłyki drobiowe
dla 2 osób (8 szaszłyków)
Składniki:
- 400 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
- 3 średniej wielkości cebule, pokrojone w ćwiartki
- 2 średnie czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 1 główka kapusty pekińskiej, pokrojonej w kawałki
na marynatę:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu tamari (albo dowolnego sojowego)
- łyżeczka octu balsamicznego
- ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
- łyżeczka tymianku
Świetna przekąska lub lekki obiad :) Danie przywodzące na myśl lato...
OdpowiedzUsuńpyszne i zdrowe;) świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńuwielbiam szaszłyki za ich prostotę i nieograniczone możliwości komponowania:)
OdpowiedzUsuńSzaszłyki zawsze się sprawdzają :)
OdpowiedzUsuń