piątek, 21 grudnia 2012

Sznycle drobiowe z musztardą i cytryną.

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą, ale przecież jakiś obiad rodzinie podać trzeba. A to danie jest zupełnie niekłopotliwe- idę o zakład, że wszystkie potrzebne składniki macie w domu :)


Posiłek tluszczowy, I faza MM. 
Przepis pochodzi z książki M. Montignac Smacznie i zdrowo.


Sznycle drobiowe z musztardą i cytryną
dla 2 osób


Składniki:

  • 2-3 sznycle drobiowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


na marynatę:
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • pół łyżki musztardy Dijon
  • mały ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Wymieszać dobrze składniki marynaty, dodać kurczaka i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie podsmaż na oliwie sznycle, po 4-5 minut z każdej strony, aż mięso nabierze złotobrązowego koloru.

Podawaj z sałatą lodową i sosem vinaigrette.














1 komentarz: