Zielono mi!
Awokado jest super- lekkie, zdrowe, sycące, a ta absolutnie fantastyczna pasta sprawdzi się jako lekki dip podczas imprez (na przykład Sylwestra :).
W wersji light możecie chrupać z nim paprykę, albo marchew, ale świetnie smakuje także na pełnoziarnistym toście.
Pasta jest posiłkiem tłuszczowym, dlatego powinna być spożywana z węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym.
Dip z awokado i sera pleśniowego
dla 2 osób
Składniki:
- 2 awokado
- 80 g miękkiego sera pleśniowego o mocnym smaku, np. gorgonzoli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 małe czerwone cebulki
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Wydrąż awokado i miąższ wraz z serem pleśniowym rozgnieć widelcem i wymieszaj. Cebulki drobno pokrój, poszatkuj natkę pietruszki i dodaj do masy z awokado. Całość wymieszaj z 4 łyżkami jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj jako dip do marchewki pokrojonej w słupki, albo czerwonej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz