wtorek, 11 grudnia 2012

Zielony dip z awokado i sera pleśniowego.

Zielono mi! 

Awokado jest super- lekkie, zdrowe, sycące, a ta absolutnie fantastyczna pasta sprawdzi się jako lekki dip podczas imprez (na przykład Sylwestra :).

 W wersji light możecie chrupać z nim paprykę, albo marchew, ale świetnie smakuje także na pełnoziarnistym toście. 

Pasta jest posiłkiem tłuszczowym, dlatego powinna być spożywana z węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym.




Dip z awokado i sera pleśniowego
dla 2 osób

Składniki:

  • 2 awokado
  • 80 g miękkiego sera pleśniowego o mocnym smaku, np. gorgonzoli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 małe czerwone cebulki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wydrąż awokado i miąższ wraz z serem pleśniowym rozgnieć widelcem i wymieszaj. Cebulki drobno pokrój, poszatkuj natkę pietruszki i dodaj do masy z awokado. Całość wymieszaj z 4 łyżkami jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 





Podawaj jako dip do marchewki pokrojonej w słupki, albo czerwonej papryki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz