Uznawany za jeden z najszlachetniejszych na świecie, ryż basmati ma nie tylko fantastyczny aromat, ale podobnie jak kasze, ma właściwości rozgrzewające. Ponadto jest dobrym źródłem błonnika i ma niski indeks glikemiczny.
Ryż basmati świetnie komponuje się np. z warzywami. Ja proponuję Wam dziś zapiekane, nadziewane papryki. Danie, dzięki gotowaniu na parze i zapiekaniu, jest lekkostrawne i rozgrzewające. W sam raz na poświąteczne przejedzenie :) A do tego świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno!
Posiłek węglowodanowy. Może być spożywany w I fazie MM.
Do tego przepisu idealnie byłoby użyć brązowy ryż basmati, jednak jest on praktycznie nie do zdobycia w polskich sklepach.
Papryka nadziewana ryżem basmati.
dla 2 osób
Składniki:
- 4 duże, czerwone papryki
- 3 średniej wielkości cebule
- 200g ryżu basmati
- 3 białka jaja kurzego
- puszka pomidorów bez skóry
- łyżeczka kardamonu
- trzy łyżki estragonu
- sól, pieprz
Papryki przekroić na pół i wydrążyć. Cebulę pokroić w plastry. Warzywa gotować na parze 15 min.
W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
W naczyniu dokładnie wymieszać ugotowany ryż, białka, pomidory, kardamon, estragon i ugotowaną na parze cebulę. Dobrze doprawić solą i pieprzem.
Papryki nadziewać farszem. Układać w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą z oliwek. Piec 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Takie przysmaki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności u ciebie!
OdpowiedzUsuńPolubisz? http://www.facebook.com/photo.php?fbid=311668045601805&set=a.311667845601825.57119.213056428796301&type=1&theater ;)
Zapraszam do siebie ;) http://nutinkowewypieki.blogspot.com/