czwartek, 3 stycznia 2013

Bakłażany zapiekane z pomidorami, parmezanem i otrębami.

Lekkich kolacji ciąg dalszy!

Niby prawie same warzywka, troszkę parmezanu i otrębów a po zjedzeniu tych paru krążków czuję się bardzo najedzona. Czyli rozwiązanie idealne, kiedy cierpi się na chroniczne wieczorne podjadanie z lodówki :)

Warzywa na kolację to na prawdę dobra opcja dla tych wszystkich, którzy jak ja lubią wieczorem coś pogryzać- niekoniecznie w małych ilościach. A jeśli dodam, że to przygotowanie tego dania zajmuje 10 minut? Chyba się skusicie :)

Dla Montignacowców: Posiłek tłuszczowy, do spożycia w I fazie MM.






Bakłażany zapiekane z pomidorami, parmezanem i otrębami.
dla 2 osób


Składniki:
  • 8 krążków bakłażana o grubości 1-2 cm
  • 8 plastrów pomidora
  • parmezan, świeżo tarty lub krojony w cienkie plasterki
  • suszona bazylia
  • otręby owsiane
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • garść rukoli








Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza.
Plastry bakłażana gotuj na parze przez 3 minuty. Odsącz i rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy plaster posmaruj z góry niewielką ilością oliwy z oliwek, a następnie posól, popieprz i posyp suszoną bazylią.






 Na każdym plastrze bakłażana ułóż plaster pomidora. Następnie każdy pomidor przykryj warstwą startego parmezanu (lub najlepiej pokrojonego w cienkie plasterki). Całość oprósz otrębami. Zapiekaj nie dłużej niż 5 minut. 

Podawaj na ciepło, okraszone rukolą.






1 komentarz: