Niby prawie same warzywka, troszkę parmezanu i otrębów a po zjedzeniu tych paru krążków czuję się bardzo najedzona. Czyli rozwiązanie idealne, kiedy cierpi się na chroniczne wieczorne podjadanie z lodówki :)
Warzywa na kolację to na prawdę dobra opcja dla tych wszystkich, którzy jak ja lubią wieczorem coś pogryzać- niekoniecznie w małych ilościach. A jeśli dodam, że to przygotowanie tego dania zajmuje 10 minut? Chyba się skusicie :)
Dla Montignacowców: Posiłek tłuszczowy, do spożycia w I fazie MM.
Bakłażany zapiekane z pomidorami, parmezanem i otrębami.
dla 2 osób
Składniki:
- 8 krążków bakłażana o grubości 1-2 cm
- 8 plastrów pomidora
- parmezan, świeżo tarty lub krojony w cienkie plasterki
- suszona bazylia
- otręby owsiane
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- garść rukoli
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza.
Plastry bakłażana gotuj na parze przez 3 minuty. Odsącz i rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdym plastrze bakłażana ułóż plaster pomidora. Następnie każdy pomidor przykryj warstwą startego parmezanu (lub najlepiej pokrojonego w cienkie plasterki). Całość oprósz otrębami. Zapiekaj nie dłużej niż 5 minut.
Podawaj na ciepło, okraszone rukolą.
Z pewnością było pysznie :)
OdpowiedzUsuń