Pieczarka- przez wielu niedoceniana, choć jest częstym gościem na stole przeciętnego Polaka. I dobrze, bo w tym małym grzybku zawartych jest wiele wartości odżywczych!
Pieczarki są nie tylko małokaloryczne i nie zawierają cholesterolu, ale mają też sporo białka przy niewielkiej ilości tłuszczów, oraz witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz metabolizm. Pieczarki charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika (aż 8g/100 g produktu!).
Można je smażyć, grillować, dusić, gotować i marynować. Nic, tylko wcinać- bez wyrzutów sumienia :)
Bakłażany faszerowane pieczarkami
dla 2 osób
Składniki:
- 3 bakłażany średniej wielkości
- 200g pieczarek
- 50g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
- 1/2 łyżki suszonej mięty (lub 1 świeżej)
- 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki (lub 1 świeżej)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do 210 stopni Celsjusza.
Bakłażany przekroić wzdłuż na połowę. Nożem oddzielić miąższ, wyciągnąć i pokroić w kostkę. W misce skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, a następnie spowrotem włożyć do połówek bakłażana. Zapiekać pół godziny na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczarki obrać i drobno pokroić. W wysokim rondelku podgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć pieczarki.
Podpieczone bakłażany z miąższem wyciągnąć z piekarnika. Miąższ wyłożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać do pieczarek i podgrzewać razem przez około 3 minuty. Rondel ściągnąć z palnika, dodać oliwki, czosnek i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem.
Bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, nafaszerować pieczarkową masą i zapiekać 15 minut.
Podawać na ciepło, najlepiej z mieszanką sałat i sosem vinaigrette.
Mmmm, z chęcią bym takich spróbowała :)
OdpowiedzUsuń