poniedziałek, 14 stycznia 2013

Bakłażany faszerowane pieczarkami


Pieczarka- przez wielu niedoceniana, choć jest częstym gościem na stole przeciętnego Polaka. I dobrze, bo w tym małym grzybku zawartych jest wiele wartości odżywczych!

Pieczarki są nie tylko małokaloryczne i nie zawierają cholesterolu, ale mają też sporo białka przy niewielkiej ilości tłuszczów, oraz witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz metabolizm. Pieczarki charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika (aż 8g/100 g produktu!).

Można je smażyć, grillować, dusić, gotować i marynować. Nic, tylko wcinać- bez wyrzutów sumienia :)





Bakłażany faszerowane pieczarkami
dla 2 osób


Składniki:

  • 3 bakłażany średniej wielkości
  • 200g pieczarek
  • 50g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
  • 1/2 łyżki suszonej mięty (lub 1 świeżej)
  • 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki (lub 1 świeżej)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz








Piekarnik nagrzać do 210 stopni Celsjusza.

Bakłażany przekroić wzdłuż na połowę. Nożem oddzielić miąższ, wyciągnąć i pokroić w kostkę. W misce skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, a następnie spowrotem włożyć do połówek bakłażana. Zapiekać pół godziny na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.






Pieczarki obrać i drobno pokroić. W wysokim rondelku podgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć pieczarki.

Podpieczone bakłażany z miąższem wyciągnąć z piekarnika. Miąższ wyłożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać do pieczarek i podgrzewać razem przez około 3 minuty. Rondel ściągnąć z palnika, dodać oliwki, czosnek i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem.

Bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, nafaszerować pieczarkową masą i zapiekać 15 minut.

Podawać na ciepło, najlepiej z mieszanką sałat i sosem vinaigrette.








1 komentarz: