sobota, 19 stycznia 2013

Ciasto jarzynowe

To jedna z moich ulubionych zapiekanek- jest tu dużo warzyw i sera :)

Z podanej porcji otrzymamy jedno duże ciasto. Swoją porcję często dzielę na pół i zjadam na obiad i kolację- jest tak sycące!





 Ciasto jarzynowe
dla 2-3 osób


Składniki:

  • cukinia pokrojona w cienkie paseczki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • por pokrojony w cienkie talarki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 100 g pokrojonych w cienkie paski pieczarek
masa
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • łyżka drobno posiekanych ziół: tymianek, oregano, rozmaryn, natka pietruszki lub nać selera
  • sól, pieprz
  • 100g startego żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu




Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.

Naczynie żaroodporne natłuścić odrobiną oliwy z oliwek. Na dnie ułożyć plasterki cukinii. 

Na patelni rozgrzać resztę oliwy i podsmażyć na niej czosnek, pora, grzyby i paprykę. Podsmażone warzywa ułożyć na plasterkach cukinii.

W misce roztrzepać jaja ze śmietaną i połową startego sera. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Mieszanką jaj i śmietany polać warzywa w naczyniu żaroodpornym i posypać resztą sera.

Piec przez mniej więcej 30 minut.

Zamiast na plasterkach cukinii, potrawę można przyrządzić na plasterkach bakłażanów, najlepiej wcześniej podpieczonych w piekarniku przez 15-20 minut.



3 komentarze:

  1. To ciasto wygląda naprawdę pysznie :) Szkoda, że zwykle nie chce mi się stać tyle w kuchni. Muszę się zmotywować!

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłowe:) lubię tego typu wypieki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo, bardzo apetycznie...pozdrawiam i zapraszam do siebie po zdrowe inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń