Z podanej porcji otrzymamy jedno duże ciasto. Swoją porcję często dzielę na pół i zjadam na obiad i kolację- jest tak sycące!
dla 2-3 osób
Składniki:
- cukinia pokrojona w cienkie paseczki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- por pokrojony w cienkie talarki
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 100 g pokrojonych w cienkie paski pieczarek
masa
- 3 jaja
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- łyżka drobno posiekanych ziół: tymianek, oregano, rozmaryn, natka pietruszki lub nać selera
- sól, pieprz
- 100g startego żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
Naczynie żaroodporne natłuścić odrobiną oliwy z oliwek. Na dnie ułożyć plasterki cukinii.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy i podsmażyć na niej czosnek, pora, grzyby i paprykę. Podsmażone warzywa ułożyć na plasterkach cukinii.
W misce roztrzepać jaja ze śmietaną i połową startego sera. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Mieszanką jaj i śmietany polać warzywa w naczyniu żaroodpornym i posypać resztą sera.
Piec przez mniej więcej 30 minut.
Zamiast na plasterkach cukinii, potrawę można przyrządzić na plasterkach bakłażanów, najlepiej wcześniej podpieczonych w piekarniku przez 15-20 minut.
To ciasto wygląda naprawdę pysznie :) Szkoda, że zwykle nie chce mi się stać tyle w kuchni. Muszę się zmotywować!
OdpowiedzUsuńpomysłowe:) lubię tego typu wypieki:D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo, bardzo apetycznie...pozdrawiam i zapraszam do siebie po zdrowe inspiracje :)
OdpowiedzUsuń