niedziela, 6 stycznia 2013

Lekka sałatka z dzikim ryżem- na wynos

Wiele osób wraz z nadejściem Nowego Roku postanawia się wziąć za siebie i zmienić swoje nawyki żywieniowe aby, mówiąc oględnie, lepiej czuć się w swoim ciele. 

Na drodze do realizacji tak ambitnego celu często staje brutalna rzeczywistość. Wiele z nas nie ma czasu na przyrządzanie lekkich potraw z wyprzedzeniem tak, by można je bez problemu zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Często też nie ma możliwości, aby odgrzać takie domowe danie "na wynos". Pozostaje więc jeść sałatki. Tu, wbrew pozorom, mamy duże pole do popisu :)

Ta sałatka, dzięki dzikiemu ryżowi, który zawiera dużo błonnika, daje uczucie sytości na naprawdę długo. Poza tym znajdziecie tu migdały, więc jest co chrupać- i nie jest to zielona sałata ;)



Sałatka z dzikim ryżem i migdałami
dla 2 osób


Składniki:

  • woreczek dzikiego ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 seler naciowy
  • 2 małe czerwone cebule (lub 1 większa)
  • pół szklanki migdałów w płatkach
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • sól, pieprz



Dziki ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (zajmuje to od 30- 40 minut). 

Seler naciowy i cebule obierz i drobno pokrój. Paprykę pokrój w cienkie paski. Ugotowany ryż, seler naciowy, cebule, paprykę i migdały wsyp razem do misy i wymieszaj.





Do 2 łyżek octu winnego wsyp dwie szczypty soli i odrobinę pieprzu- zamieszaj. Dolej oliwę z oliwek i wymieszaj do połączenia się składników. Sos wlej do sałatki i całość dobrze wymieszaj.







3 komentarze:

  1. Świetna sałatka, zabrać na uczelnię i wcinać w czasie przerwy :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bombowo :) Oliwa z oliwek choć ma swoje cudowne właściwości to u mnie jest często zastępowana olejem rzepakowym - ma dużo omega-3, co pomaga budować odporność (2 łyżki dziennie na osobę pokrywają całe zapotrzebowanie):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie coś dla mnie, super połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń