W tak mroźne ostatnio dni warto ogrzać dłonie na kubku gorrrącej zupy.
Ten bardzo tradycyjny krem z brokułów, podajemy nietypowo, bo z orzechami włoskimi. Jest bardzo sycący, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść więcej niż tylko jedną miseczkę- na pewno nie pójdzie w boczki ;)
Przyznam nieskromnie- przepyszny!
Posiłek tłuszczowy, do spożycia już w I fazie MM.
Zupa-krem z brokułów
porcja na 4 miseczki
Składniki:
- 500 ml wywaru warzywnego (najlepiej domowego, a nie z kostki)
- 500g brokułów
- 1 duża cebula
- 50g pieczarek
- 100 ml śmietany sojowej, lub 18%
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- garść orzechów włoskich
- łyżka oliwy z oliwek
Cebulę obieramy i drobno siekamy, a pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Brokuły umyć i rozdzielić na mniejsze różyczki.
W wysokim rondlu podgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę i pieczarki i podsmażać przez jedną, dwie minuty. Dodać brokuły, zalać wywarem warzywnym i gotować przez 5 minut. Ściągnąć z palnika.
Zupa jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przed podaniem posypać startą gałką muszkatołową i orzechami włoskimi.
Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremy;).
OdpowiedzUsuńcześć, szukałam przepisu na łososia i trafiłam na Twój blog. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i zdjęcia, a także... Twoje okulary ! Obłędne są te oprawki, czy możesz zdradzić co to za model, dziękuję i pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńAnia
To Ray Bany, model 5226 ;) pozdrawiam :)
Usuń