niedziela, 20 stycznia 2013

Krem z brokułów z orzechami.

W tak mroźne ostatnio dni warto ogrzać dłonie na kubku gorrrącej zupy.

Ten bardzo tradycyjny krem z brokułów, podajemy nietypowo, bo z orzechami włoskimi. Jest bardzo sycący, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść więcej niż tylko jedną miseczkę- na pewno nie pójdzie w boczki ;)

Przyznam nieskromnie- przepyszny! 


Posiłek tłuszczowy, do spożycia już w I fazie MM.



Zupa-krem z brokułów
porcja na 4 miseczki


Składniki:

  • 500 ml wywaru warzywnego (najlepiej domowego, a nie z kostki)
  • 500g brokułów
  • 1 duża cebula
  • 50g pieczarek
  • 100 ml śmietany sojowej, lub 18%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka oliwy z oliwek



Cebulę obieramy i drobno siekamy, a pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Brokuły umyć i rozdzielić na mniejsze różyczki.

W wysokim rondlu podgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę i pieczarki i podsmażać przez jedną, dwie minuty. Dodać brokuły, zalać wywarem warzywnym i gotować przez 5 minut.  Ściągnąć z palnika.




 Całość dokładnie zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Zupa jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przed podaniem posypać startą gałką muszkatołową i orzechami włoskimi.





4 komentarze:

  1. cześć, szukałam przepisu na łososia i trafiłam na Twój blog. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i zdjęcia, a także... Twoje okulary ! Obłędne są te oprawki, czy możesz zdradzić co to za model, dziękuję i pozdrawiam,

    Ania

    OdpowiedzUsuń