czwartek, 10 stycznia 2013

Dietetyczne quiche z porami i szynką parmeńską.


Oryginalna nazwa tego dania to Quiche z porami. To zdecydowanie bardziej dietetyczna wersja tej popularnej tarty, bo nie ma tu kruchego ciasta. Jest za to śmietanowo-jajeczna masa, por i nie byle jaka szynka, bo parmeńska. 

To danie jest niezwykle proste i nie potrzebuje żadnych wyszukanych dodatków. Najlepiej smakuje z mieszanką dowolnych sałat polanych sosem vinaigrette. 

Posiłek tłuszczowy, I faza MM.

Przepis zaczerpnięty z książki M. Montignac Schudnij z Montignakiem. 





Dietetyczne quiche z porami i szynką parmeńską
porcja dla 2 osób (tarta 23 cm)


Składniki:

  • 400g pora, białe części
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 200g żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 300g śmietany 12%
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz





Pora oczyścić, umyć i pokroić na talarki o szerokości 2 cm. Gotować na parze około 20 minut. Odsączyć na sitku.

Kawałki szynki krótko przysmażyć na rozgrzanej patelni.

Na nieprzywierającej patelni podgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Dodać pora i krótko razem podgrzewać.

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztrzepać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żółty ser zetrzeć i wsypać do masy. Dobrze wymieszać.

Na dno formy natłuszczonej lekko oliwą wsypać cebulę z porami. Zalać śmietanowo- jajeczną masą i dobrze rozprowadzić ją po formie. Na całości równomiernie rozłożyć szynkę.

Zapiekać około 40 minut w 160-180 stopniach Celsjusza.











4 komentarze:

  1. Chyba nigdy nie jadłam quiche! Muszę w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie apetycznie wygląda! :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. To taka tarta bez spodu? Znaczy bez warstwy z ciasta?

    OdpowiedzUsuń