Oryginalna nazwa tego dania to Quiche z porami. To zdecydowanie bardziej dietetyczna wersja tej popularnej tarty, bo nie ma tu kruchego ciasta. Jest za to śmietanowo-jajeczna masa, por i nie byle jaka szynka, bo parmeńska.
To danie jest niezwykle proste i nie potrzebuje żadnych wyszukanych dodatków. Najlepiej smakuje z mieszanką dowolnych sałat polanych sosem vinaigrette.
Posiłek tłuszczowy, I faza MM.
Przepis zaczerpnięty z książki M. Montignac Schudnij z Montignakiem.
Dietetyczne quiche z porami i szynką parmeńską
porcja dla 2 osób (tarta 23 cm)
Składniki:
- 400g pora, białe części
- 100g szynki parmeńskiej
- 200g żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu.
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 300g śmietany 12%
- starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Pora oczyścić, umyć i pokroić na talarki o szerokości 2 cm. Gotować na parze około 20 minut. Odsączyć na sitku.
Kawałki szynki krótko przysmażyć na rozgrzanej patelni.
Na nieprzywierającej patelni podgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Dodać pora i krótko razem podgrzewać.
Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztrzepać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żółty ser zetrzeć i wsypać do masy. Dobrze wymieszać.
Na dno formy natłuszczonej lekko oliwą wsypać cebulę z porami. Zalać śmietanowo- jajeczną masą i dobrze rozprowadzić ją po formie. Na całości równomiernie rozłożyć szynkę.
Zapiekać około 40 minut w 160-180 stopniach Celsjusza.
Chyba nigdy nie jadłam quiche! Muszę w końcu spróbować.
OdpowiedzUsuńniesamowicie apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
To taka tarta bez spodu? Znaczy bez warstwy z ciasta?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie. Nie ma tutaj ciasta :)
Usuń