niedziela, 16 grudnia 2012

Dietetyczne pulpeciki w sosie z białego wina i parmezanu

Choć wielką fanką mięsa nie jestem, to raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na przykład na takiego amerykańskiego hamburgera...

Ale jak się nie ma co się lubi... to dobry pulpet też nie jest zły :) A te są naprawdę wyśmienite!

To danie idealne na rodzinny obiad. Pulpeciki są idealnie soczyste, a sos ma wykwintny, winno- serowy aromat.  No i świetnie komponuje się z lampką białego, wytrawnego wina.

Posiłek tłuszczowy, I faza MM.




 Dietetyczne pulpeciki w sosie z białego wina i parmezanu
dla 2 osób (około 25 pulpecików)


Składniki:

na mięso:

  • 400g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • pół szklanki soku pomidorowego
  • 2 czubate łyżki otrębów owsianych
  • łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

na sos:


  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 dymka, pokrojona w plasterki
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany 15%
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • łyżka świeżej, drobno posiekanej, natki pietruszki







W misce dokładnie wymieszaj mięso, cebulę, otręby, sok pomidorowy, czosnek, zioła, sól i pieprz. Odstaw do lodówki na pół godziny.


W tym czasie na oliwie z oliwek podsmaż dymkę na małym ogniu. Wlej wino i oliwę i na bardzo małym ogniu podgrzewaj przez 30 sekund. Dodaj ser i natkę pietruszki i ubijaj sos przez 2 minuty, aż do uzyskaniu konsystencji gęstego kremu.


Mięso wyjmij z lodówki i formuj pulpety. Smaż na patelni teflonowej, na oliwie z wytłoczyn przez 10- 12 minut. Pamiętaj, by średnio co 2 minuty, pulpety obracać.


Pulpety podawaj polane sosem. Danie najlepiej smakuje z pomidorami w occie balsamicznym i świeżo posiekaną natką pietruszki.





2 komentarze:

  1. Mm, jakie apetyczne danie :)Szczególnie podoba mi się ten sos - lubię wszelkie kremowe dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń