Szybki pomysł na obiad? Bardzo proszę!
Jeśli tak jak ja jesteście fanami pasty aglio e olio, to pokochacie i to danie. Pachnie wyśmienicie, a za sprawą czosnku i ostrej czerwonej papryczki również nieźle rozgrzewa. A to niebywała zaleta w te, mroźne ostatnio, dni.
Dla montignacowców- to danie traktujemy jako posiłek węglowodanowy. Jest tu co prawda odrobina oliwy... ale nie dajmy się zwariować ;)
Spaghetti z cukinią na ostro
dla 2 osób
Składniki:
- 250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 2 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki czerwonej
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do natłuszczenia rondelka
Czosnek drobno posiekać. Cukinie pokroić w kostkę. Rondelek natłuścić lekko oliwą (najlepiej rozprowadzić niewielką ilość ręcznikiem papierowym) i podgrzać.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i chwilkę podsmażyć. Dodać cukinię, posolić i popieprzyć do smaku i dusić na małym ogniu około 2-3 minuty- pod przykryciem, co chwila mieszając.
Dosypać ostrą paprykę i zioła i regularnie mieszając dusić cukinię do miękkości. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cukinię i makaron wymieszać, podawać ciepłe :)
Pycha! To danie kojarzy mi się z lekkim, wiosenno-letnim obiadem. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki makaron! Spryskuję jeszcze wszystko na końcu sokiem z cytryny. Pozdrawiam! :-)
OdpowiedzUsuńtakie przepisy zdecydowanie do mnie przemawiają :)
OdpowiedzUsuńWłasnie skończyliśmy z Mężem jeść i jesteśmy zachwyceni - przepyszne!
OdpowiedzUsuńTrochę jednak zmodyfikowałam przepis i dodałam 5 sporych ząbków czosnku i po nałożeniu na talerze starkowałam trochę sera na wierzch :-)
Dziękuję i cieszę się, że smakowało! :) Mój narzeczony również preferuje zwiększoną ilość czosnku ;)
Usuń