poniedziałek, 3 grudnia 2012

Moje turbo doładowanie- granola.

Kiedy na biegowej playliście świąteczne utwory Michaela Buble i Elvisa zastępują Metallicę to znak, że sprawa jest poważna :) Święta zbliżają się wielkimi krokami!

Pierwszy grudniowy trening już zupełnie zimowy. Odczuwam wyjątkową przyjemność z biegania w takie mroźne, zimowe poranki. Szczególnie, kiedy lekko prószy śnieg, a ze słuchawek płynie Blue Christmas...



Jogurt z granolą to moja standardowa przekąska po treningu. Sekretem jej słodyczy jest gorący sok jabłkowy, który po wymieszaniu z syropem z agawy łączymy z płatkami owsianymi. Oprócz cynamonu i orzechów znajdziecie w niej też wiórki kokosowe i otręby, dzięki czemu jest bardzo sycąca. A jeśli do jogurtu wkroimy jabłko, gruszkę, albo jakiegoś cytrusa.. mniam! 

Granola nadaje się do spożycia w I fazie MM jako posiłek węglowodanowy, ale uwaga- tylko z odtłuszczonym jogurtem!





Cynamonowa granola z orzechami
na porcję około 400g



Składniki:

  • 220 g płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • orzechy włoskie, migdały (ilość według uznania)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 80 ml świeżego soku z jabłek 
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • łyżeczka soku z cytryny





Sypkie składniki wymieszać w misce. 

W rondlu podgrzać sok jabłkowy z oliwą i syropem z agawy. Dobrze wymieszać do połączenia składników.  Dodać sok z cytryny. Ciepły płyn wlać do miski z sypkimi składnikami i dobrze wymieszać.

Wyłożyć na papier do pieczenia i piec 20-25 minut w 170 stopniach Celsjusza. Obracać co 10 minut. Zostawić do wystygnięcia. 

Granola powinna być lekko złota, ale nie za bardzo rumiana. Nie martw się, jeśli nie jest dość chrupiąca- stwardnieje stygnąc.










3 komentarze:

  1. od granoli jestem uzależniona :o
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola smakuje najlepiej :) Cynamon i orzechy? Miks idealny na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie domowe przysmaki, sama jestem fanką :D

    OdpowiedzUsuń