Kiedy na biegowej playliście świąteczne utwory Michaela Buble i Elvisa zastępują Metallicę to znak, że sprawa jest poważna :) Święta zbliżają się wielkimi krokami!
Pierwszy grudniowy trening już zupełnie zimowy. Odczuwam wyjątkową przyjemność z biegania w takie mroźne, zimowe poranki. Szczególnie, kiedy lekko prószy śnieg, a ze słuchawek płynie Blue Christmas...
Jogurt z granolą to moja standardowa przekąska po treningu. Sekretem jej słodyczy jest gorący sok jabłkowy, który po wymieszaniu z syropem z agawy łączymy z płatkami owsianymi. Oprócz cynamonu i orzechów znajdziecie w niej też wiórki kokosowe i otręby, dzięki czemu jest bardzo sycąca. A jeśli do jogurtu wkroimy jabłko, gruszkę, albo jakiegoś cytrusa.. mniam!
Granola nadaje się do spożycia w I fazie MM jako posiłek węglowodanowy, ale uwaga- tylko z odtłuszczonym jogurtem!
Cynamonowa granola z orzechami
na porcję około 400g
Składniki:
- 220 g płatków owsianych górskich
- 3 łyżki cynamonu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki otrębów owsianych
- orzechy włoskie, migdały (ilość według uznania)
- łyżka oliwy z oliwek
- 80 ml świeżego soku z jabłek
- 3 łyżki syropu z agawy
- łyżeczka soku z cytryny
Sypkie składniki wymieszać w misce.
W rondlu podgrzać sok jabłkowy z oliwą i syropem z agawy. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Dodać sok z cytryny. Ciepły płyn wlać do miski z sypkimi składnikami i dobrze wymieszać.
Wyłożyć na papier do pieczenia i piec 20-25 minut w 170 stopniach Celsjusza. Obracać co 10 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Granola powinna być lekko złota, ale nie za bardzo rumiana. Nie martw się, jeśli nie jest dość chrupiąca- stwardnieje stygnąc.
od granoli jestem uzależniona :o
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
Domowa granola smakuje najlepiej :) Cynamon i orzechy? Miks idealny na zimę.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe przysmaki, sama jestem fanką :D
OdpowiedzUsuń