sobota, 24 listopada 2012

Łosoś w oliwkowym sosie, ze szpinakiem

Sobota leniwa, a na stole delikatne mięso łososia i aksamitny oliwkowy sos. Troszkę wykwintnie, a prosto zarazem.

Przecież nie tylko niedzielne obiady muszą być wyjątkowe, prawda?


Posiłek tłuszczowy, nadaje się do spożycia w I fazie MM.




Łosoś w oliwkowym sosie, ze szpinakiem 
dla 4 osób



Składniki:


  • 500 g świeżego łososia norweskiego
  • 500 g szpinaku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • parmezan




Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Łososia posyp solą i pieprzem i ułóż w wysmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj przez 15-20 min.



Sos:
Cebulę drobno posiekaj, pokrój oliwki. W wysokim rondlu, na łyżce oliwy z oliwek, podduś do miękkości cebulę z oliwkami. Ściągnij rondel z palnika i blenderem zmiksuj całość. Teraz ponownie podgrzej i odparuj sos, dopraw solą i pieprzem. Ściągnij rondel z palnika i wlej jogurt. Wymieszaj sos- nie podgrzewaj dalej!

Szpinak podsmaż z czosnkiem na oliwie z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.

Upieczonego łososia na talerzu polej sosem, obok ułóż szpinak i oprósz go startym parmezanem.





2 komentarze:

  1. Mmm bardzo lubię łososia, a takiego jeszcze nie jadłam. Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oliwkowy sos... Brzmi naprawdę ciekawie...

    OdpowiedzUsuń