środa, 21 listopada 2012

Jesienny chlebek orzechowy.

Mam problem z określeniem się co do przeznaczenia tego orzechowego cuda. Bo orzechowy chlebek świetnie sprawdza się jako śniadanie sportowca, ale jest też przepysznie słodkim ciastem, które najlepiej smakuje przy kominku, z książką i ciepłą herbatą.


Zaletą tego przepisu jest to, że możecie wykorzystać w nim Wasze ulubione orzechy i suszone owoce. Ja preferuję wersję minimalistyczną :)


 Orzechy włoskie, migdały, cynamon- w takie mgliste jesienne wieczory niczego więcej do szczęścia mi nie potrzeba.


Orzechowy chlebek nadaje się do spożycia w I fazie MM jako posiłek tłuszczowy.





Orzechowy chlebek

na jedną  podłużną, około 20 cm formę

Składniki:

  • 250 ml śmietany 12%
  • 2 jaja
  • 1 białko jaja kurzego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki syropu z agawy (uwaga! jeśli dodajesz suszone morele, figi albo śliwki to zmniejsz ilość syropu, lub nie dosładzaj wcale)
  • 50 g orzechów włoskich mielonych
  • 50 g całych orzechów włoskich
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g całych migdałów
dodatkowo, według uznania:
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g suszonych fig, morel lub śliwek





Orzechy, migdały, cynamon i śmietanę dobrze wymieszać w misce. 

Jajka roztrzepać w misce, a białko ubić na pianę. Całość dodać do masy orzechowej. Wsypać resztę owoców.

Ciasto wlać do silikonowej formy i piec w 160 stopniach Celsjusza przez 45- 50 minut (aż dobrze się zetnie).

Ciasto podawać po całkowitym wystygnięciu.










1 komentarz: