Zaletą tego przepisu jest to, że możecie wykorzystać w nim Wasze ulubione orzechy i suszone owoce. Ja preferuję wersję minimalistyczną :)
Orzechy włoskie, migdały, cynamon- w takie mgliste jesienne wieczory niczego więcej do szczęścia mi nie potrzeba.
Orzechowy chlebek nadaje się do spożycia w I fazie MM jako posiłek tłuszczowy.
Orzechowy chlebek
na jedną podłużną, około 20 cm formę
Składniki:
- 250 ml śmietany 12%
- 2 jaja
- 1 białko jaja kurzego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 łyżki syropu z agawy (uwaga! jeśli dodajesz suszone morele, figi albo śliwki to zmniejsz ilość syropu, lub nie dosładzaj wcale)
- 50 g orzechów włoskich mielonych
- 50 g całych orzechów włoskich
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g całych migdałów
dodatkowo, według uznania:
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g suszonych fig, morel lub śliwek
Orzechy, migdały, cynamon i śmietanę dobrze wymieszać w misce.
Jajka roztrzepać w misce, a białko ubić na pianę. Całość dodać do masy orzechowej. Wsypać resztę owoców.
Ciasto wlać do silikonowej formy i piec w 160 stopniach Celsjusza przez 45- 50 minut (aż dobrze się zetnie).
Ciasto podawać po całkowitym wystygnięciu.
świetny!!! uwielbiam orzechowe klimaty :)
OdpowiedzUsuń