czwartek, 8 listopada 2012

Tak pyszna moussaka, że aż dziwne, że dietetyczna.

Looking for an english version? Scroll down!

"Mam ochotę na coś dobrego, ale nie wiem dokładnie na co..."- brzmi znajomo? Spróbuj tego!

Kiedy po raz pierwszy przygotowywałam to danie nie spodziewałam się, że tak bardzo zaskoczy mnie jego smak.

Moussaka w tej formie dość daleko odbiega od tradycyjnego sposobu jej przyrządzania, ale nie zrażajcie się! Gwarantuję, że po zjedzeniu swojej porcji będziecie powstrzymywać się od rzucenia się na resztę.

To własnie stało się dzisiaj z naszym obiadem. Narzeczony nie wytrzymał i połowę pochłonął beze mnie.

 I bez zdjęcia ;)

Danie traktujemy jako posiłek tłuszczowy. Nadaje się do spożycia w I fazie MM.



Moussaka


porcja dla 2 osób


Składniki:
  • bakłażan średniej wielkości
  • średniej wielkości posiekana cebula
  • 250 g zmielonych sznycli z indyka (lub gotowego mielonego mięsa z indyka)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • duże jajko
  • 3/4 szklanki mleka (u nas 0%)
  • 60 g startego parmezanu


Bakłażana kroimy  w plasterki o grubości około 1 cm. Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza, pamiętając by obrócić plastry po 15 minutach.













W tym czasie na patelni teflonowej, na małej ilości oliwy i na małym ogniu przez 5 minut podsmażamy do miękkości cebulę. Wsypujemy mięso, pamiętając by drewnianą łyżką dobrze rozdrobnić mięso. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cynamon i oregano. Smażymy dobrze mieszając.

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana i przykrywamy je połową mięsa. Tę czynność powtarzamy jeszcze raz i przykrywamy resztą plastrów.



W naczyniu mieszamy mleko z jajkiem i zalewamy mięso i bakłażany. Posypujemy startym parmezanem i odstawiamy na minimum pół godziny (w temperaturze pokojowej).




Moussakę pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. Najlepiej, gdy ser jest lekko przyrumieniony, ale wciąż plastyczny. 






English


Moussaka (low glycemic index)

makes two servings



You will need:
  • 1 medium sized aubergine
  • 1 medium sized onion, chopped
  • 250 g minced turkey
  • 2 tablespoons tomato puree
  • 1 tablespoon dried oregano
  • 2 tablespoons cinnamon
  • salt, pepper
  • olive oil
  • 1 large egg
  • 3/4  cup reduced or non-fat milk
  • 60 g grated parmesan


Slice the aubergine. Smear the slices' both sides with olive oil and bake on a baking paper in a preheated to 220 Celsius degrees oven for 30 minutes. Remember to turn the aubergine after 15 minutes!

In the meantime, stir-fry the onion for 5 minutes, low gas. Add meat and the spices with the tomato puree and fry, constantly mixing.

Place the aubergine slices on the bottom of an ovenproof dish. Cover the aubergine with half of the meat, and again, place the aubergine on top of the meat. Place the rest of the turkey on the aubergine and cover with the slices you have left.

Mix milk and egg in a bowl, and pour the mixture on the aubergine and meat.  Add parmesan and leave for at least half an hour in a rather warm place.

Preheat oven to 220 Celsius degrees and bake moussaka for 30 minutes, or until the cheese is golden.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz