niedziela, 28 października 2012

Jabłka pod lekką, owsianą kruszonką- a jakie słodkie!

Looking for an english version? Scroll down!

Jesień nietypowa, bo zimowa. Więc i szarlotka standardowa nie będzie, a co!

Przepis na tą "udawaną" szarlotkę należy do moich ulubionych. Jest lekki, a jednocześnie bardzo słodki-  idealny na takie popołudniowe, jesienno-zimowe kryzysy. A do tego bardzo sycący.

Jego niebywałą zaletą jest brak dodatku tłuszczu, w związku z czym może być traktowany jako posiłek węglowodanowy i może być spożywany w I fazie MM. Jest to alternatywa (według mnie nawet smaczniejsza) dla szarlotki proponowanej przez Rię Tummers, do której dodaje masło.






Szarlotka pod owsianą kruszonką
porcja dla 2 osób


Składniki:
  • 2-3 średnie jabłka, obrane, pokrojone na małe kawałki
  • 70 g płatków owsianych zwykłych albo górskich (tylko nie błyskawicznych!)
  • sok z połowy jabłka
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • cynamon






Obrane, pokrojone jabłka wymieszać z 2-3 łyżkami cynamonu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wsypać jabłka.

W osobnym naczyniu wymieszać płatki owsiane z dwoma łyżkami cynamonu.

W rondelku podgrzać sok jabłkowy z syropem z agawy i mieszać do połączenia składników. Ciepły płyn wlać do naczynia z płatkami owsianymi i dobrze wymieszać. Całość równomiernie wysypać na jabłka.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około pół godziny. Podawać na ciepło.





English

Non-fat apple crumble (low glycemic index)

makes two servings

You will need:

  • 2-3 medium sized apples, peeled, diced
  • 70 g oatmeal
  • about 40 ml freshly squeezed apple juice
  • 2 tablespoons agave syrup
  • cinnamon


Mix apples with 2-3 tablespoons of cinnamon. Place the apples in a cake tin, covered with a baking paper.

Oatmeal mix with 2 tablespoons of cinnamon.

Heat the apple juice and agave syrup in a pot,  mix thoroughly.  Pour the mixture into the oatmeal and mix well to combine ingredients. Put the oatmeal on top of the apples.

Heat oven to 160 celsius degrees and bake for about 30 minutes. Serve hot.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz