środa, 24 października 2012

Chleb z mąki orkiszowej na dobry początek dnia.

Looking for an english version? Scroll down!

Niestety, kiedy rano, o 6.00, dzwoni budzik za oknem jest beznadziejnie ciemno. Kiedy każdy kawałek mojego ciała mówi mi, że bez sensu jest wychodzić spod ciepłej kołdry o tak barbarzyńskiej porze, jest jedna rzecz, która motywuje mnie do wstania z łóżka- ciepły chleb.

Muszę przyznać, że maszyna do wypieku chleba jest moim ulubionym kuchennym pomocnikiem. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki, nastawić program przed pójściem spać, a rano czeka na nas świeży, pachnący, jeszcze ciepły chlebek. Poza tym można jej użyć do wyrobienia ciasta na pizzę, upieczenia bagietek, czy zrobienia dżemu!

Chleb z mąki orkiszowej jest smaczny, zdrowy i daje dużo energii z samego rana. Najczęściej jemy go z dżemem słodzonym fruktozą, albo chudym twarogiem zmieszanym z jogurtem i pomidorem. Ale najlepiej na słodko! Potem poranne, spacerowe szaleństwo z psem w parku i trening.

Chleb powinien być wilgotny i dosyć "ciężki" w konsystencji, jednocześnie powinien mieć grubą, chrupiącą skórkę.

Chleb nadaje się do spożycia w I fazie MM.


Orkiszowy chleb na drożdżach

porcja na jeden, 0,5 kilogramowy bochen

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 450 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka soli
opcjonalnie:
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych

Jeżeli używasz maszyny do chleba:

Do formy wlać wodę, dodać sól, mąkę i drożdże. Nastawić program na wypiek chleba pełnoziarnistego. Otręby dodać w odpowiednim momencie ( u mnie to sygnał dźwiękowy po około pół godzinie wyrabiania ciasta). Po upieczeniu wyrzucić z formy i odstawić na minimum godzinę.

Jeżeli pieczesz w piekarniku:

W misce wymieszać sypkie składniki. Wlać wodę i dobrze wymieszać całość. Odstawić na 15 minut.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Po wyrośnięciu, formę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 55 minut. 
Po upieczeniu chleb wyrzucić z formy i zostawić do ostygnięcia przez minimum godzinę.



English

Wholewheat spelt bread (low glycemic index):

makes one, 0.5 kg loaf
You will need:
  • 300 g spelt flour
  • 150 g wholewheat flour
  • 450 ml lukewarm water
  • 7 g yeast, instant
  • 1 tablespoon salt
Optionally:
  • 1/2 cup bran
If you're using a bread maker:

Pour water into the pan, then add salt, flour and yeast. Set the wholewheat programme. To add bran, wait for the appropriate moment (i.e. a signal after half an hour). When done, take the bread out of the pan and place it somewhere to cool down for at least 1 hour. 

If you're being self-sufficient :) :

Place the dry ingredients in a bowl and mix thoroughly. Pour water and mix again. Leave for 15 minutes.
Grease or cover a cake tin with a baking paper. Pour the dough into the tin and leave in a warm place to rise.
Heat the oven to 180 celsius degrees and bake the bread for 55 minutes.
When ready, take the bread out from the oven and from the tin. Leave to cool down for at least an hour.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz