Lato w pełni. Wróciły ciepłe i słoneczne dni, a wraz z nimi ochota na lekkie obiady- najlepiej sałatki!
Można je przyrządzić wcześniej, nie trzeba odgrzewać. Wystarczy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą, a potem spałaszować kiedy i gdzie się chce.
Podczas upałów najlepiej smakują te z lodówki, z zimnymi owocami i lekkim, kwaskowatym dressingiem.
Moja faworytka? Przepis znajdziecie poniżej :)
Sałatka z pomarańczy i migdałów
dla 2 osób
Składniki:
- 2 słodkie pomarańcze
- 30 g migdałów
- seler naciowy (2-3 łodygi z liśćmi)
- garść rukoli
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Pomarańcze obieramy ze skórki. Z połowy jednej pomarańczy wyciskamy sok i odstawiamy. Resztę pomarańczy obieramy z błonek, wyciągając sam miąższ. Obrane pomarańcze wkładamy do miski.
Seler naciowy myjemy. Listki odrywamy i grubo siekamy. Łodygi obieramy i również siekamy, tym razem drobno. Liście i łodygi wrzucamy do miski.
Do pomarańczy i selera dodajemy umytą rukolę. Polewamy sokiem z pomarańczy i sokiem z cytryny, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy oliwę. Całość mieszamy.
Migdały prażymy na patelni, a następnie grubo siekamy. Tak przygotowanymi migdałami posypujemy sałatkę.
Uwielbiam połączenie rukoli i pomarańczy :) Pyszna sałatka, lekka, zdrowa i pożywna :)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka! Bardzo lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńpychotka :-)
OdpowiedzUsuń