środa, 17 lipca 2013

Lekka sałatka z pomarańczy i migdałów


Lato w pełni. Wróciły ciepłe i słoneczne dni, a wraz z nimi ochota na lekkie obiady- najlepiej sałatki!

Można je przyrządzić wcześniej, nie trzeba odgrzewać. Wystarczy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą, a potem spałaszować kiedy i gdzie się chce. 

Podczas upałów najlepiej smakują te z lodówki, z zimnymi owocami i lekkim, kwaskowatym dressingiem. 
Moja faworytka? Przepis znajdziecie poniżej :)


 Sałatka z pomarańczy i migdałów
dla 2 osób

Składniki:
  • 2 słodkie pomarańcze
  • 30 g migdałów
  • seler naciowy (2-3 łodygi z liśćmi)
  • garść rukoli
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Pomarańcze obieramy ze skórki. Z połowy jednej pomarańczy wyciskamy sok i odstawiamy. Resztę pomarańczy obieramy z błonek, wyciągając sam miąższ. Obrane pomarańcze wkładamy do miski. 

Seler naciowy myjemy. Listki odrywamy i grubo siekamy. Łodygi obieramy i również siekamy, tym razem drobno. Liście i łodygi wrzucamy do miski.

Do pomarańczy i selera dodajemy umytą rukolę. Polewamy sokiem z pomarańczy i sokiem z cytryny, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy oliwę. Całość mieszamy.

Migdały prażymy na patelni, a następnie grubo siekamy. Tak przygotowanymi migdałami posypujemy sałatkę.






3 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie rukoli i pomarańczy :) Pyszna sałatka, lekka, zdrowa i pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka! Bardzo lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń