Dzisiaj kolejny pomysł na absolutnie pyszną, dietetyczną kolację, która skutecznie powstrzyma Was przed wieczornym podjadaniem. Po prostu trudno będzie Wam znaleźć w lodówce coś smaczniejszego ;)
Posiłek tłuszczowy, nadaje się do spożycia w I fazie MM.
Bakłażany z szynką parmeńską, parmezanem i rukolą.
dla 2 osób, około 8 plastrów bakłażana
- 1 średni bakłażan
- minimum 8 plasterków szynki parmeńskiej
- parmezan
- zioła prowansalskie
- rukola
- oliwa z oliwek
- sól morska
Bakłażany przekroić wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Mocno posolić z każdej strony i odstawić na pół godziny. Po tym czasie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na rozgrzaną i posmarowaną oliwą z oliwek patelnię wrzuć plastry bakłażana i podsmaż do miękkości z każdej strony. Gdy gotowe ściągnij patelnię z palnika, a podsmażone plastry ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na gorącą jeszcze patelnię na dosłownie dwie sekundy wrzuć szynkę, a następnie ułóż ją na plastrach bakłażana.
Plastry posyp płatkami parmezanu i włóż na około 10-15 min do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Kiedy ser się stopi wyjmij blachę, plastry bakłażana i szynki oprósz ziołami, a na wierzch ułóż rukolę. Podawaj na ciepło.
Ups, widzę że ktoś mnie ubiegł... Również zapraszam do zabawy Liebster Blog http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-po-raz-drugi-i-dzien-bez.html
OdpowiedzUsuń