wtorek, 12 marca 2013

Kurczak w parmezanie

Dzisiaj pomysł na kurczaka, który daje dużą swobodę jeżeli chodzi o pałaszowanie :) A do tego jest taaaaaki serowy!

Można go jeść na zimno i pogryzać w czasie lunchu lub podawać z warzywami na ciepło w ramach obiadu. 
Jednak uwaga- przy takiej ilości parmezanu, zbyt duża fantazja przy użyciu solniczki może Was... słono kosztować ;)

Posiłek tłuszczowy, do spożycia w I fazie MM.

Przepis zaczerpnięty z książki Schudnij z Montignakiem M. Montignac.



Kurczak w parmezanie

dla 2 osób


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 80g naturalnego jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 100 g parmezanu
  • sól morska, pieprz

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.

Piersi z kurczaka umyć i pokroić na kawałki wielkości 2-4 cm. Posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem.

Do miski wlać 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać jogurt, wyciśnięty czosnek i całość wymieszać trzepaczką.  Włożyć kawałki kurczaka i wymieszać. 

Parmezan zetrzeć i obtoczyć w nim kawałki piersi.

Formę lekko natłuścić oliwą i ułożyć koło siebie kawałki kurczaka w parmezanie. Całość posypać resztą sera.

Piec około 15-20 minut.




3 komentarze:

  1. Bardzo rzadko jem mięso, ale w takiej wersji mogłabym chyba spożywać je niemal codziennie. Wyobrażam sobie ten serowy smak i... chyba na jutro robię coś podobnego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się doczekać, żeby wypróbować ten przepis :) Kocham parmezan!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to pysznie wygląda, podoba mi się! :)

    OdpowiedzUsuń