Według mnie pięknie prezentuje się na talerzu- szczególnie w wersji "migdałowej" :)
Posiłek tłuszczowy. Rolada w panierce z parmezanu nadaje się do spożycia w I fazie MM, natomiast z migdałami w II.
Roladki z indyka i prosciutto
dla 2 osób
Składniki:
- 2 sznycle z indyka po 80-100 g każdy
- 2 plastry prosciutto
- 30g gorgonzoli
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka sosu worcester
- 1 jajko
- 40 g parmezanu (I faza MM) lub płatków migdałowych (II faza MM)
Sznycle roztłuc przy pomocy szerokiego noża.
Jogurt i sos wymieszać w miseczce. Mieszanką posmarować sznycle z jednej strony, a następnie ułożyć po plasterku szynki.Gorgonzolę rozgnieść widelcem i rozprowadzić po szynce.Całość zawinąć i zwinąć nitką, albo spiąć wykałaczką.
W miseczce roztrzepać jajko i obtoczyć w nim roladki. Następnie obtoczyć w parmezanie, lub w połowie płatków migdałowych.
Smażyć 4-5 minut z każdej strony. Podawać na ciepło (jeśli przygotowujesz wersję z migdałami to obsyp roladki resztą migdałów), najlepiej z pomidorami w balsamicznym vinaigrette.
Posypane migdałami? Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń