wtorek, 5 lutego 2013

Roladki z indyka i prosciutto.

W moim domu rodzinnym rolady jada się praktycznie co weekend. Z boczkiem, ogórkiem, papryką konserwową, w gęstym, kremowym sosie.  To zdecydowanie bardziej dietetyczna,  a przede wszystkim zdrowa, wersja. Mam nadzieję, że taka rolada light przypadnie do gustu nie tylko ślązakom.

Według mnie pięknie prezentuje się na talerzu- szczególnie w wersji "migdałowej" :)


Posiłek tłuszczowy. Rolada w panierce z parmezanu nadaje się do spożycia w I fazie MM, natomiast z migdałami w II.



Roladki z indyka i prosciutto
dla 2 osób


Składniki:

  • 2 sznycle z indyka po 80-100 g każdy
  • 2 plastry prosciutto
  • 30g gorgonzoli
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka sosu worcester
  • 1 jajko
  • 40 g parmezanu (I faza MM) lub płatków migdałowych (II faza MM)





Sznycle roztłuc przy pomocy szerokiego noża. 

Jogurt i sos wymieszać w miseczce. Mieszanką posmarować sznycle z jednej strony, a następnie ułożyć po plasterku szynki.Gorgonzolę rozgnieść widelcem i rozprowadzić po szynce.Całość zawinąć i zwinąć nitką, albo spiąć wykałaczką. 

W miseczce roztrzepać jajko i obtoczyć w nim roladki. Następnie obtoczyć w parmezanie, lub w połowie płatków migdałowych.

Smażyć 4-5 minut z każdej strony. Podawać na ciepło (jeśli przygotowujesz wersję z migdałami to obsyp roladki resztą migdałów), najlepiej z pomidorami w balsamicznym vinaigrette.



1 komentarz: