niedziela, 3 lutego 2013

Ryż z bardzo zielonym sosem.

Obawiam się, że to danie nie spotka się z entuzjazmem panów. Jest tu dużo zielonego, no i wiem... wygląda dosć papkowato. Ale to jest na prawdę dobre!

Z niecierpliwością oczekuję wiosny, a to danie jest właśnie takie wiosenne, lekkie i świetnie sprawdzi się w ciepłe dni, kiedy nie mamy ochoty na nic smażonego. Obiecuję jednak, ze porcja jest godna i bardzo sycąca. Głodni na pewno nie będziecie :)





Ryż z zielonym sosem
dla 2 osób




Składniki

  • 1 mała cebula dymka
  • łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 200 g ryżu pełnoziarnistego
na sos:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g brokułów
  • 200 g kalafiora
  • 250 ml wody
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa





Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i odcedzić. Dymkę posiekać i wraz z natką pietruszki dodać do ugotowanego ryżu. Całość wymieszać.

Brokuły i kalafior zblanszować. Na bok odłożyć po dwie różyczki, resztę pokroić.

Seler naciowy obrać, pokroić w paski. Cebulę i por pokroić w plastry. Ząbek czosnku obrać i posiekać. Seler, cebulę, por i czosnek gotować w wodzie na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dosypać pokrojone brokuły i kalafior i całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wsypać resztę kalafiora i brokułów i wymieszać.

Ryż z sosem podawać na gorąco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz