czwartek, 21 lutego 2013

Czerwony tuńczyk na makaronie.

Jestem pewna, że wiele z Was dobrze zna to danie. Jest bajecznie proste, a przygotowanie go zajmuje około 7 minut!

Zachęcam Was do podawania tego dania z makaronem orkiszowym, który dzięki swojemu łagodnemu smakowi nie gryzie się z dosyć ostrym i lekko kwaskowatym sosem. Ponadto orkisz posiada wiele niezbędnych wartości odżywczych i co ważne- jest lekkostrawny. Może stanowić ciekawą alternatywę dla pełnoziarnistego makaronu ze zwykłej mąki pszenicznej.



Tuńczyk w czerwonym sosie z makaronem
dla 2 osób
Składniki:
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu wstążki (ja użyłam orkiszowego)
  • 250 g (dwie puszki) tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Cebulę drobno posiekać i na patelni zeszklić na łyżce oliwy. Następnie dodać tuńczyka razem z zalewą i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podgrzewać mieszając do odparowania wody. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Makaron z tuńczykiem podawać na ciepło.




4 komentarze:

  1. Makaron z tuńczykiem to absolutna pycha, ale osobiście robię zawsze nieco rzadszy sos pomidorowy i dodaje ser żółty. Ale co przepis, to inny... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i jakie zdrowe! Jedno z ulubionych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moze byc tuńczyk w oleju słonecznikowym ?

    OdpowiedzUsuń