Jestem pewna, że wiele z Was dobrze zna to danie. Jest bajecznie proste, a przygotowanie go zajmuje około 7 minut!
Zachęcam Was do podawania tego dania z makaronem orkiszowym, który dzięki swojemu łagodnemu smakowi nie gryzie się z dosyć ostrym i lekko kwaskowatym sosem. Ponadto orkisz posiada wiele niezbędnych wartości odżywczych i co ważne- jest lekkostrawny. Może stanowić ciekawą alternatywę dla pełnoziarnistego makaronu ze zwykłej mąki pszenicznej.
Tuńczyk w czerwonym sosie z makaronem
dla 2 osób
Składniki:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu wstążki (ja użyłam orkiszowego)
- 250 g (dwie puszki) tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać i na patelni zeszklić na łyżce oliwy. Następnie dodać tuńczyka razem z zalewą i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podgrzewać mieszając do odparowania wody. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Makaron z tuńczykiem podawać na ciepło.
Makaron z tuńczykiem to absolutna pycha, ale osobiście robię zawsze nieco rzadszy sos pomidorowy i dodaje ser żółty. Ale co przepis, to inny... :)
OdpowiedzUsuńszybko, lekko i pysznie.
OdpowiedzUsuńPyszne i jakie zdrowe! Jedno z ulubionych połączeń :)
OdpowiedzUsuńmoze byc tuńczyk w oleju słonecznikowym ?
OdpowiedzUsuń