czwartek, 7 lutego 2013

Serowa lasagne w sosie pomidorowym.

Jejku jakie to dobre! Solidna porcja sera, makaron domowej roboty i aromatyczny sos pomidorowy. Taka lasagne jest zdrowa i ma niski indeks glikemiczny- czego chcieć więcej?



Serowa lasagne w sosie pomidorowym
dla 2 osób




Składniki:
  • 4 płaty lasagne z mąki z pełnego przemiału (przepis na makaron znajdziecie tutaj)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 5 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, obranego i poszatkowanego
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki suszonego cząbru
  • sól, pieprz
farsz:
  • małe jajko, roztrzepane
  • jedno duże jajo ugotowane na twardo i drobno posiekane
  • 100 g sera mozarella o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 25 g dowolnego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 20 g startego parmezanu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki






Płaty gotować w osolonej wodzie 12 minut.

W tym samym czasie w rondlu podgrzać oliwę i smażyć cebulę, pieczarki, seler i czosnek do miękkości. Wlać przecier pomidorowy z przyprawami, dokładnie zamieszać i gotować pod przykryciem i na małym ogniu przez około 10 minut. 

Piekarnik podgrzać do 180 stopni.

Składniki farszu dobrze wymieszać w misce. Ugotowane płaty lasagne przelać zimną wodą, odsączyć. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować połowę sosu pomidorowego, na nim ułożyć obok siebie pierwsze dwa płaty. Na nich ułożyć farsz i przykryć pozostałymi płatami. całość polać resztą sosu pomidorowego.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut. Przed podaniem odstawić na 5 minut.





2 komentarze: