Jejku jakie to dobre! Solidna porcja sera, makaron domowej roboty i aromatyczny sos pomidorowy. Taka lasagne jest zdrowa i ma niski indeks glikemiczny- czego chcieć więcej?
Serowa lasagne w sosie pomidorowym
dla 2 osób
Składniki:
- 4 płaty lasagne z mąki z pełnego przemiału (przepis na makaron znajdziecie tutaj)
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 5 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 łodyga selera naciowego, obranego i poszatkowanego
- szklanka przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/2 łyżki suszonego cząbru
- sól, pieprz
farsz:
- małe jajko, roztrzepane
- jedno duże jajo ugotowane na twardo i drobno posiekane
- 100 g sera mozarella o obniżonej zawartości tłuszczu
- 25 g dowolnego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 20 g startego parmezanu
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Płaty gotować w osolonej wodzie 12 minut.
W tym samym czasie w rondlu podgrzać oliwę i smażyć cebulę, pieczarki, seler i czosnek do miękkości. Wlać przecier pomidorowy z przyprawami, dokładnie zamieszać i gotować pod przykryciem i na małym ogniu przez około 10 minut.
Piekarnik podgrzać do 180 stopni.
Składniki farszu dobrze wymieszać w misce. Ugotowane płaty lasagne przelać zimną wodą, odsączyć. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować połowę sosu pomidorowego, na nim ułożyć obok siebie pierwsze dwa płaty. Na nich ułożyć farsz i przykryć pozostałymi płatami. całość polać resztą sosu pomidorowego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut. Przed podaniem odstawić na 5 minut.
fajny przepis, do wypróbowania
OdpowiedzUsuńCudowny przepis! :)
OdpowiedzUsuń