Wracam z pomysłem na kolację dla wszystkich wieczornych łasuchów :) Coś na szybko i na ciepło- idealne kiedy w brzuszku i lodówce pustki ;) Wiem, że przepisy na takie kolacje po długim dniu są na wagę złota.
Montignacowcy- to posiłek tłuszczowy, faza I.
Mozzarella z cukinią po francusku
na 2 porcje
Składniki:
- 2 małe cukinie
- pół kulki mozzarelli (około 70 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- wyciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka ziół prowansalskich
Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy w plastry o grubości palca.
Na patelni grillowej lekko natłuszczonej oliwą cukinię podsmażamy do miękkości.
Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz dobrze wymieszać.
Plastry cukinii układać na talerzu przekładając mozzarellą. Całość polać sosem, a następnie posypać ziołami prowansalskimi.
Z takim daniem jeszcze się nie spotkałam. Przyznam, że mnie zaintrygowałaś ; )
OdpowiedzUsuńMniaaam, a w lodówce właśnie czeka sobie spokojnie na coś mała cukinia..
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Pięknie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! Cieszę się, że tu trafiłam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)