środa, 9 stycznia 2013

Musztardowy łosoś z piekarnika.

Dzisiaj przepis na łososia pod pyszną, musztardowo- koperkową kołderką. Dla mnie to klasyk :)

Nie znoszę zapachu smażonej ryby, dlatego zawsze zapiekam, lub gotuję ją na parze. Dzięki temu ryba zachowuje swój delikatny smak. Jest to szczególnie istotne w przypadku łososia, dlatego ważne, by mądrze dobierać do niego dodatki. 

Dlatego tak bardzo lubię to danie.
Delikatnie kwaskowaty smak musztardy świetnie komponuje się z subtelnym w smaku mięsem łososia. 
Smacznego :)

Posiłek tłuszczowy. Można spożyć w I fazie MM.


Łosoś w sosie musztardowym.


Składniki:

  • 300 g świeżego łososia
  • pęczek koperku
  • duża łyżka musztardy francuskiej (takiej z widocznymi ziarnami gorczycy)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek (+1 łyżka do natłuszczenia naczynia żaroodpornego)
  • cytryna
  • sól pieprz

Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać koperkiem. Rybę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego natłuszczonego oliwą. 

W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z musztardą do uzyskania ładnej, jednolitej konsystencji. Polać łososia i zapiekać 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Podawać z przygotowaną na parze fasolką szparagową, brokułami lub dowolną sałatką.













3 komentarze:

  1. Musi byc pyszny,uwielbiam łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry,znam ten przepis i czesto juz go robilem,wersja z trzema musztardami jest tez dobra,dijon,wholgrain i english mustard+ maslo,po lyzeczce musztard na pol kostki masla,mieszamy razem,smarujemy lososia i pieczemy w piekarniku pod folia oczywiscie aluminiowa,190 stopni,max 20 minut,wersja na 4 porcje,smacznego

    OdpowiedzUsuń