sobota, 23 lutego 2013

Gryczane naleśniki ze szpinakiem i fetą.

Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę kocham naleśniki. Chyba nawet bardziej niż czekoladę :) O połączeniu naleśniki + czekolada wolę nawet nie myśleć...

Już od dawna przygotowywałam się do zamieszczenia przepisu na naleśniki z mąki gryczanej. Dotychczas jednak z patelni znikały w takim tempie, że nie byłam w stanie ich sfotografować. Nie dość, że pyszne, to zdrowe i dietetyczne.

Dzisiaj w wersji wytrawnej- obiadowej, jednak z chudym twarogiem posłodzonym syropem z agawy, albo z dżemem słodzonym fruktozą takie naleśniki to świetny pomysł na dietetyczne śniadanie.


W diecie MM naleśniki z wytrawnym farszem (np. szpinakiem i fetą) lub na słodko spożywamy w ramach II fazy.



Naleśniki z mąki gryczanej ze szpinakiem i fetą.
około 6 naleśniki



Składniki:

na ciasto naleśnikowe:
  • 75 g mąki gryczanej
  • 2 jaja kurze- wiejskie lub ekologiczne
  • 250 ml odtłuszczonego mleka lub wody
  • szczypta soli
farsz:
  • 400 g szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z wytłoczyn



Ciasto na naleśniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut.

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Razem z cebulą i czosnkiem podsmażać na patelni na łyżce oliwy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojony ser feta, dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Na nieprzywierającej patelni, na małym ogniu (mąka gryczana szybko się przypala) smażymy cieniutkie naleśniki. Zawijamy z farszem i podajemy na ciepło. 

Uwaga- bardzo sycące! :)








3 komentarze:

  1. Naleśniki z fetą i szpinakiem to jedne z najlepszych :) Ogólnie to też jestem naleśnikowym maniakiem, tak swoją drogą, a Ty masz pięknego towarzysza!

    OdpowiedzUsuń