Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę kocham naleśniki. Chyba nawet bardziej niż czekoladę :) O połączeniu naleśniki + czekolada wolę nawet nie myśleć...
Dzisiaj w wersji wytrawnej- obiadowej, jednak z chudym twarogiem posłodzonym syropem z agawy, albo z dżemem słodzonym fruktozą takie naleśniki to świetny pomysł na dietetyczne śniadanie.
W diecie MM naleśniki z wytrawnym farszem (np. szpinakiem i fetą) lub na słodko spożywamy w ramach II fazy.
Naleśniki z mąki gryczanej ze szpinakiem i fetą.
około 6 naleśniki
Składniki:
na ciasto naleśnikowe:
- 75 g mąki gryczanej
- 2 jaja kurze- wiejskie lub ekologiczne
- 250 ml odtłuszczonego mleka lub wody
- szczypta soli
farsz:
- 400 g szpinaku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- łyżka oliwy z wytłoczyn
Ciasto na naleśniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut.
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Razem z cebulą i czosnkiem podsmażać na patelni na łyżce oliwy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojony ser feta, dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Na nieprzywierającej patelni, na małym ogniu (mąka gryczana szybko się przypala) smażymy cieniutkie naleśniki. Zawijamy z farszem i podajemy na ciepło.
Uwaga- bardzo sycące! :)
Naleśniki z fetą i szpinakiem to jedne z najlepszych :) Ogólnie to też jestem naleśnikowym maniakiem, tak swoją drogą, a Ty masz pięknego towarzysza!
OdpowiedzUsuńW imieniu towarzysza- dziękuję :)
UsuńPycha! Super psiak :)
OdpowiedzUsuń