Żebyście wiedzieli jak to pachnie!
Sernik wyszedł mi wyjątkowy- lekki, puszysty, wilgotny, a jaki waniliowy!
Posiłek węglowodanowy, nadaje się do spożycia w I fazie MM. Świetny jako drugie śniadanie, albo popołudniowa przekąska.
Waniliowy serniczek
na 4 małe serniczki
Składniki:
- 400 g chudego twarogu
- odrobina chudego mleka
- 4 białka jaja kurzego
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna)
- 3 łyżki syropu z agawy
- laska wanilii
Twaróg dobrze zmiksuj dodając troszkę mleka, aby uzyskał kremową konsystencję. Wymieszaj z syropem z agawy i miąższem laski wanilii. Dodaj mąkę, wymieszaj.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Ostrożnie mieszając, uważając by piana nie opadła, dodawaj ubite białka do masy serowej.
Mieszanina nie powinna być zbyt płynna, więc nie musisz dodawać całej piany, wszystko zależy od rozmiaru jaj, czasem wystarczą 3.
Piekarnik dobrze nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Masę wlej do 4 foremek do około połowy ich wysokości. Piecz 35-40 minut. Podawaj na zimno.
zazdroszczę takiego deserku i koleżanka zagranicą pewnie również! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
też mam przyjaciółkę w Słowenii i czasami wysyłam jej ciastka :)
OdpowiedzUsuńa serniczek wygląda pysznie!
Z przyjemnością nominuję Cię do nagrody Liebster Blog :) Pytania znajdziesz tu http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Nominuje twój blog do Liebster Blog ;-) szczegóły u mnie http://sweetshoop.wordpress.com/2012/11/26/liebster-blog/ ;-)
OdpowiedzUsuńmniam, a te ziarenka wanilii ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Taki mini serniczek mi się marzy jutro zrobić :)
OdpowiedzUsuńświetny serniczek , pyszotka !
OdpowiedzUsuńfajny! no i nie trzeba się dzielić :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo delikatnie. A pachnieć musiał bosko!
OdpowiedzUsuń