Wiem, wiem... Zrobienie domowego makaronu to żaden wyczyn, ale ten wyszedł przepyszny!
No bo co może być lepszego od domowego pełnoziarnistego makaronu z otrębami i ulubionym sosem?
U nas dzisiaj z pesto, a Ty z czym go podasz?:)
Jeżeli do ciasta nie dodasz jajek, a nie musisz, to makaron nie tylko będzie bardziej miękki, ale także będziesz mógł włączyć go do I fazy MM w ramach dania węglowodanowego.
Jeśli dodasz jajka (im więcej, tym twardsze będzie ciasto), to możesz go podawać w II fazie z każdym "tłuszczowym" dodatkiem, jak np. pesto.
Pełnoziarnisty makaron z otrębami
dla 2 osób
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam pszennej)
- 10 g otrębów
- łyżka soli
- łyżeczka oliwy
- jajka (opcjonalnie)
- letnia woda
Sypkie składniki wymieszać w misce i wysypać na stolnicę. Dodać oliwę i, ewentualnie, jajka. Ciasto zagniatać stopniowo dodając wody do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być stosunkowo luźne.
Stolnicę obficie posypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 2 mm.
Teraz możesz wycinać paski albo robić kokardki, co chcesz. Ja zrobiłam najszybszą wersję- tagliatelle :) Taki makaron oprósz lekko mąka i zostaw na minimum pół godziny, aby lekko wysechł.
Jeśli chcesz zrobić większą ilość makaronu na później, to susz ciasto przez 24 godziny, a potem przechowuj w szczelnym pojemniku.
Makaron gotuj w osolonej wodzie 4 minuty, tak by był al dente!
Tagiatelle, moje ulubione. :)
OdpowiedzUsuń