sobota, 15 grudnia 2012

Delikatny kurczak w marynacie z pomarańczy, imbiru i anyżu

Dania z kurczakiem potrafią być nudne. Taka pierś- posolona, popieprzona, przygotowana na parze czy usmażona... cóż, nie do końca spotyka się oczekiwaniami dotyczącymi smacznego, acz dietetycznego, obiadu.



Tym razem jednak udało mi się znaleźć na niego sposób! Pomimo, że mięso smażymy, to wyszło niesamowicie delikatne w smaku. I nie ma tu ani grama soli! Jest za to lekko wyczuwalna nuta anyżu i rozgrzewający podniebienie imbir. 

A ten aromat pomarańczy... 




Przepis zaczerpnięty z ksiązki Michel Montignaca Smacznie i zdrowo.
Posiłek tłuszczowy, do spożycia w I fazie MM.






Smażona pierś z kurczaka w marynacie z pomarańczy, imbiru i anyżu
dla 2 osób



Składniki:

  • 300g piersi z kurczaka
na marynatę:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2  łyżki świeżo startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziaren anyżu

Dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty. Dodać piersi z kurczaka i znów dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Piersi smażyć na patelni na średnim ogniu przez około 6 minut z każdej strony, aż mięso nabierze złotobrązowego koloru.

Podawaj z dowolnymi warzywami ugotowanymi na parze albo z sałatką. (U mnie sałata lodowa z sosem vinaigrette.)







1 komentarz: